USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Сім’я російських шпигунів організовувала вибухи та отруєння в Європі, – ЗМІ

30 Квітня 2024 22:39
Сімейна пара російських шпигунів-нелегалів Микола та Олена Шапошникові була координатором серії вибухів та отруєнь у Європі, організованих російською військовою розвідкою.

Про це йдеться у розслідуванні The Insider, передає Укрінформ.

Шапошникові жили в Чехії під виглядом політичних емігрантів. Притулок вони отримали на початку 1990-х, змінивши кілька таборів біженців. Сім’я подала заяву на чеське громадянство. При цьому Шапошников приховав службу в Афганістані, а Шапошникова говорила, що при набутті статусу біженця здала свій український паспорт, хоча продовжувала використовувати його для поїздок до Росії та України.

На початку 2000-х Шапошников поділився своїми знаннями в галузі радянської зброї з Петром Бернатиком, інженером з освітою. Бернатик – колишній секретний агент чехословацького апарату держбезпеки, який підтримував тісні зв’язки із радянськими окупаційними збройними силами.

Найбільшим бізнесом Бернатика з торгівлі зброєю була група Imex, значна частина клієнтів якої знаходилася в тих регіонах світу, де все ще використовувалася зброя радянських часів і були потрібні відповідні боєприпаси. Шапошников працював там менеджером із розвитку бізнесу.

Олена Шапошникова вела свій бізнес офіційно. Але, як стверджується в розслідуванні, вона була залучена до роботи Imex і керувала діями свого чоловіка у прямій координації з головою військової частини 29155 ГРУ генералом Андрієм Авер’яновим. Попри те, що дохід родини складав приблизно 650 доларів на місяць, Шапошникови купили нерухомість у Чехії та віллу в Греції. Нерухомість використовувалася ГРУ як явочна квартира.

Крім того, Олена володіла офшорною компанією невідомого призначення, зареєстрованою на Маршаллових островах, і контролювала два банківські рахунки у Швейцарії. Ці рахунки, а також незрозумілі вливання готівки на рахунки Шапошникових у чеських банках та схема платежів готівкою, мабуть, були реальним джерелом коштів для цієї сім’ї.

Читати ще: Подружжя росіян підозрюють у шпигунстві у справі про вибухи на складах боєприпасів у Чехії, – ЗМІ

Шапошникові збирали інформацію для російських шпигунів, а також допомагали в організаціях вибухів на складах боєприпасів у Чехії та Болгарії. Крім того, розслідувачі вважають, що пара причетна до отруєння болгарського торговця зброєю Омеляна Гебрева.

Шапошниковими, як стверджується у матеріалі, нещодавно зацікавились чеські слідчі. Після цього Микола Шапошников став зловживати алкоголем, нехтував ліками та помер у лютому від серцевого нападу. Олена Шапошникова продовжує наполягати на тому, що її переслідують через російське походження, і залишається на волі в Греції. Влада країни має незабаром ухвалити рішення про те, чи буде її екстрадовано до Чехії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus