USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.30 10.55

Життя на Землі могло виникнути значно раніше, ніж вважалося, – британські науковці

14 Липня 2024 00:15
Результати дослідження науковців із Брістольського університету (Велика Британія) засвідчують, що життя на Землі зародилось набагато раніше, ніж вважалось – 4,2 мільярда років тому, а не 3 мільярди.

Про це повідомляє Science Alert, передає Укрінформ.

За словами науковців, отримані дані засвідчують, що найраніший універсальний спільний предок (LUCA), перший організм, від якого походять усі живі організми на Землі, з’явився близько 4,2 мільярда років тому. Це лише на 300 мільйонів років пізніше за народження самої планети.

Як зазначається, у період формування Земля була зовсім інакшою, з атмосферою, яка сьогодні здавалася б надзвичайно токсичною. Кисень у кількості, необхідній для теперішньої форми життя, з’явився відносно пізно – лише близько 3 мільярдів років тому.

Однак життя на планеті зародилося до цього, що підтверджують скам’янілості мікроорганізмів, яким 3,48 млрд років. Вчені вважають, що умови на Землі могли бути достатньо стабільними для зародження життя приблизно 4,3 мільярда років тому.

Читати ще: За 64 світлових роки від Землі: науковці вперше виявили сірководень за межами Сонячної системи

За допомогою так званого молекулярного годинника, який дозволяє відстежувати еволюційні зміни, дослідники з Брістольського університету встановили, що LUCA був прокаріотним організмом, який не потребував кисню для існування.

Дослідження також виявило, що LUCA вже мав ранню імунну систему, що свідчить про те, що віруси вже тоді були частиною життя на Землі.

«Ми не очікували, що LUCA виявиться настільки давнім, всього через сотні мільйонів років до утворення Землі. Однак наші результати узгоджуються з сучасними поглядами на придатність ранньої Землі для життя», – зазначила дослідниця еволюційної біології Сандра Альварес-Карретеро з Брістольського університету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus