USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

За 64 світлових роки від Землі: науковці вперше виявили сірководень за межами Сонячної системи

10 Липня 2024 00:11
На віддаленій планеті HD 189733b науковці виявили сліди сірководню – газу, що раніше зустрічали лише в межах Сонячної системи.

Відкриття на планеті зі смертоносною погодою дослідникам вдалося зробити за допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба, з посиланням на CNN пише Українська правда Життя.

Під час дослідження атмосфери планети в інфрачервоному світлі науковці побачили сірководень, який, хоч і очікувано існує на гігантських газових екзопланетах, однак досі був невловимим поза межами Сонячної системи.

Також автори дослідження, опублікованого в Nature, знайшли на HD 189733b воду, вуглекислий і чадний гази.

"Сірководень є одним із основних резервуарів сірки в планетарних атмосферах. Висока точність і інфрачервоні можливості (телескопа Джейммса Вебба – ред.) дозволяють нам вперше виявити сірководень на екзопланетах, що відкриває нове спектральне вікно для вивчення хімії сірки в атмосфері екзопланет. Це допомагає нам зрозуміти, з чого складаються екзопланети і як вони виникли", – пояснив провідний автор дослідження, астрофізик з Університету Джона Гопкінса Гуанвей Фу.

Читати ще: Науковці NASA з’ясували, чому на Місяці час плине швидше, ніж на Землі

Сірководень – сполука з характерним неприємним запахом тухлих яєць. Це відкриття демонструє існування на екзопланеті сірки – важливого елементу більш складних сполук, як-от вуглецю, азоту, кисню і фосфату.

Планету HD 189733b вперше виявили в 2005 році, а пізніше дали їй статус газового гіганта, за хімічним складом подібного до Юпітера, але зі значно вищими температурами.

Екзопланета розташована за 64 світлових роки від Землі – саме відносна близькість зробила її однією з найбільш вивчених.

Космічний об’єкт розташований у 13 разів ближче до своєї зірки, ніж Меркурій до Сонця – цим і пояснюють екстремально високі температури на поверхні. Там середня температура досягає 926°C.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus