USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.55 10.70

Збитки довкіллю через забруднення Сейму та Десни перевищили 405 млн. Забруднена вода наближається до Київщини

Сьогодні 17:04
Забруднена вода із річки Сейм, на поверхні якої раніше помічали масляну плівку та мертву рибу, може досягти Київщини 14–16 вересня. Однак очисні споруди «мають впоратися» із забрудненням.

Про це в етері єдиного телемарафону повідомила міністерка захисту довкілля та природних ресурсів Світлана Гринчук, пише Українська правда.

За її словами, наразі в Київській області екологи не фіксують забруднень, але місцевий водоканал та відомство готуються до їхнього ймовірного наближення.

«Якщо спочатку Укргідрометцентр прогнозував, що забруднення досягне водозаборів Київщини десь 10-11 вересня, то зараз цей прогноз уже змістився на 14-16-те. Також слід сказати, що на Київщині забруднення не фіксується», – пояснила очільниця Міндовкілля.

Читати ще: Річки Сейм і Десну забруднили викиди з російського заводу

За даними «Київводоканалу» та оцінками науковців, очисні споруди Київщини впораються з цим викликом. Крім того, Київводоканал заготував 120 т пилоподібного активованого вугілля. У випадку погіршення ситуації застосовуватиметься технологія посиленого очищення води. Тож якість води у кранах споживачів не зміниться.

Попри готовність очисних споруд утримати небезпечний потік, фахівці встановили спеціальні сітки, які слугуватимуть додатковим фізичним бар’єром.

Міністерка стверджує, що ці заходи допоможуть вберегти водойми від забруднення, зокрема загиблою рибою.

Також Гринчук додала, що забруднення, яке раніше спостерігали на річці Десна в Чернігівській області, вже «не має однорідного характеру» і фіксується точково.

Раніше спеціалісти встановили аераційні установки, аби убезпечити флору та фауну водойм Чернігівщини. Три спеціальні пристрої працювали в районі Чернігова, ще два мають почати працювати згодом.

«Тобто на сьогодні ситуація контрольована, ми здійснюємо постійний моніторинг і вживаємо заходів, які можуть її покращити», – додала Світлана Гринчук.

Також вона повідомила, що через забруднення річок Сейм та Десна довкіллю Сумської та Чернігівської областей завдано шкоди на понад 405 млн грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus