USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.67

За крок до медалі. Волинські веслувальники – про Паралімпіаду в Парижі і поведінку «нейтральних» росіян

Сьогодні 20:04
Волинські веслувальники Анна Айсанова та Станіслав Самолюк успішно виступили на Паралімпійських іграх-2024, що тривають з 28 серпня по 8 вересня у Парижі. Свої виступи спортсмени разом з партнерами завершили вчора, 1 вересня, на четвертій сходинці.

Для Анни досвід участі у Паралімпіаді був першим, а от для Святослава - це вже другі змагання такого рівня. У 2021 році хлопець разом з Дарією Котик в екіпажі «четвірка» в Токіо посіли 9 місце.

Тож, результати спортсменів:

■Анна Айсанова та Ярослав Коюда (PR2Mix2x) – 4 місце;

■Станіслав Самолюк та Дарія Котик (PR3Mix2x) – 4 місце.
Нагадаємо, загалом у Паралімпіаді беруть участь п'ятеро волинянЯрослав Окапінський (легка атлетика, біг), Юрій Бабинець (пауерліфтинг), Марина Мажула (параканое), Анна Айсанова та Станіслав Самолюк (веслування академічне).

Анна – майстер спорту України міжнародного класу з пара веслування академічного, бронзова призерка чемпіонату світу у 2022 році, чемпіонка світу-2023, бронзова призерка чемпіонату Європи у 2024 році. Станіслав – майстер спорту України міжнародного класу, бронзовий призер чемпіонату світу у 2022 році, переможець Кубків світу, призер чемпіонатів Європи. Підготовку до змагань членів національної збірної команди України з пара веслування академічного здійснює Заслужений тренер України Вячеслав Загреба.

Досить успішним для наших земляків були цьогорічні виступи на Кубку світу, який проходив у Швейцарії у травні. На ньому Анна Айсанова у парі з Ярославом Коюдою виборола золоту нагороду, а Станіслав Самолюк у парі з Іваном Купрійчуком - золоту та у парі з Дарією Котик - срібну нагороди.
Старти на Паралімпійському майданчику для волинян стали дуже відповідальними, проте, як зазначають спортсмени, результативними.

Читати ще: Волинські веслувальники здобули два золота й срібло на Кубку світу

«Перед стартом, звісно, ми хвилювалися, емоції відповідальності, хвилювання, але, незважаючи на це, ми були впевнені, що готові викластись на всі 100%. Я скажу, що ми задоволені не саме 4 місцем, а тим, що нам вдалось спрогресувати за останній рік: у витривалості, техніці, силі, ми змогли посунути свою позицію з 7 (2023 р.) на 4, звісно, хотілось потрапити у першу трійку, але на цьому етапі нашої карʼєри, я вважаю, що це непоганий результат», – ділиться враженнями після виступу на змаганнях Станіслав Самолюк.
Такої ж позиції дотримується і Анна Айсанова, для якої участь у Паралімпійських іграх стала першою в історії її спортивного шляху.

«Ми зробили все, що могли, звичайно, завжди вимагаєш від себе кращого результату, оскільки ми фінішували четвертими, однак, після фінішу, до себе питань не залишилося, ми віддалися гонці повністю. Будемо аналізувати помилки, робити висновки і працювати далі, але сьогодні все завершилося так і ми прийняли цей результат» – розповідає веслувальниця Анна Айсанова.

Підтримка у спортсменів була шаленою, хоч і відрізнялася, так як у червні Святослав Самолюк та Дарія Котик офіційно стали чоловіком та дружиною, основну опору вони отримували один від одного, адже були поруч і під час гонки.

Анна, в свою чергу, вдячна рідним, які підтримували її на відстані, та усім, хто був поруч.

Читати ще: Колеги у човні, сім'я – у житті: волинянин у парі з черкащанкою вибороли ліцензію на Паралімпійські ігри-2024

«Мене підтримували рідні, вся наша команда, тренери, окремо дякую своєму першому тренеру Андрію Рожку, який підтримував дистанційно, масажисту, який «лагодив» мене, коли здавалося, що вже все «приїхала», і особливо вдячна своєму напарнику, оскільки до того я тренувалася лише в «одиночці», тому пересівши в екіпаж «двійка» він мені дуже багато пояснював, допомагав, підтримував, навіть після першої гонки на Паралімпійських іграх, коли ми відразу не потрапили до фіналу, заспокоював мене і казав «завтра все виправимо, не хвилюйся». Так і сталося», – говорить про підтримку спортсменка.
Мотивували спортсменів і власні результати тренувань, і саме цей етап підготовки, напрацювань, зізнаються веслувальники, був найважчим.

«З емоціями, я вважаю, ми справились дуже добре, підійшли до змагань холоднокровно. Для мене завжди найважчим є сама підготовка до змагань, а не виступ, коли ти приїжджаєш виступати, ти та твоє тіло вже готові на 100%», – пояснює Святослав.

До участі у командних турнірах Паралімпіади-2024 не було допущено спортсменів з Росії та Білорусі, проте «нейтральні» учасники можуть виступати на Іграх під білим прапором з літерами «NPA» (англ. «нейтральний паралімпійський атлет»). Як розповіли волиняни, на змаганнях їм доводилося спостерігати за поведінкою таких атлетів.

«До росіян тут, звісно, всі ставляться негативно, стараються їх не помічати, а самі росіяни ведуть себе як «сірі миші», ходять без форми, уникають зорового контакту, стараються не попадатись нам на очі. Світова спільнота звісно їх засуджує, але хотілося б побачити більш рішучі дії до їх подальшого існування на світовій арені», – висловлює позицію щодо виступів «нейтральних атлетів» Станіслав Самолюк.
Анна такої ж думки та додає, що попри присутність спортсменів з ворожих країн, світова підтримка відчувалася як ніколи.

«На Паралімпіаді дуже велика кількість «нейтральних атлетів», однак ми їх ігноруємо і, справді, ніякої комунікації з ними немає взагалі. А от щодо міжнародної спільноти тут, то можу зазначити, що дуже велика підтримка України, іноді люди підходили і бажали миру, ще однією знаковою ситуацією було, коли перед стартом француз, який перевіряв човен на справність, сказав: «Слава Україні!», я вважаю це вже позитивний показник», – каже спортсменка.

У найближчих планах наших веслувальників – фізичне та психологічне відновлення, а потім довга і тяжка робота на тренуваннях для досягнення наступних цілей.

Христина КРОТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus