USD 41.50 41.85
  • USD 41.50 41.85
  • EUR 41.60 41.85
  • PLN 10.50 10.70

Як українська мова боролася за виживання: луцька радійниця запустила третій сезон популярного подкасту

22 Червня 2024 10:53
Подкаст про те, як понад 4 століття в українців намагалися відібрати мову, запустила луцька радіоведуча Анастасія Передрій. Спеціальний сезон проєкту «Українізейшн» має назву «(за)боронити мову».

Тематика нових випусків зосереджена на тому, як українська мова боролася за виживання. Через цілеспрямовані дії агресора, вона пережила викорінення, знущання та повну заборону, за часів СРСР звичний українцям правопис русифікували: зараз ці події вважають лінгвоцидом. Все це свідчить про те, що мова таки має значення.

Загалом у сезоні вийде 10 епізодів, а перший випуск про репресовану літеру «Ґ» вже викликав жваве обговорення в TikTok.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована»: історія вулиці Скоропадського

У перших двох сезонах проєкту «Українізейшн» вийшло 40 випусків, де автори у легкій формі розповідали про правила української мови на прикладах пісень наших музикантів. Контент набув особливої популярності у TikTok, де сукупно зібрав 5,5 мільйонів переглядів, а також понад 120 тисяч прослуховувань на подкаст-платформах.

«У новому сезоні ми вирішили трішки змістити акценти і більше розповісти, що довелося пережити українській мові, щоб ми зараз могли вільно нею спілкуватися. Через історичний контекст і нинішню війну розмовляти українською стало питанням самоідентифікації», – розповіла авторка та дикторка проєкту Анастасія Передрій.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована»: з історії вулиці Єршова/Яремчука

«Українізейшн: (за)боронити мову» виходить за підтримки Українського культурного фонду. Випуски можна послухати в аудіоформаті на Apple Podcasts, Spotify, YouTube Music, SoundCloud, або подивитися відеоверсії у TikTok та Instagram.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Обама Показати IP 22 Червня 2024 11:35
Не треба нікому навішувати ярлики супергероїв з української мови - час покаже ...
Патрiот Показати IP 22 Червня 2024 14:18
Що ви ахiнею пишите: хто забороняв украiнську? Про УРСР мова развивалась , доказом цього е кiлькiсть лiтератури украiнською у мене в бiблiотецi випущеною в " проклятому совку". I пiдкреслю-украiнською,а не цим мужиком ,яркий нам нав'язують.
Ахванасій Показати IP 22 Червня 2024 16:13
Тріо Мареничів, Василь Зінкевич, Волинський Народний хор - це тільки з одного Луцька популярні родом з СССР виконавці які співали тіьки українською мовою і постійно були на телебаченні УТ1.Цілодобово українські пісні.Плюс постійні гастролі.Знайдіть но зараз щось подібне по ящику.Не вийде.Це фіаско, братан.Лапшу на вуха та вельмишановна пані може вішати дітям і підліткам котрі не жили тоді.До речі, а скільки їй рочків?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus