USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Як правильно завершити великодній піст: поради луцької лікарки

4 Травня 2024 21:21
Лікарка-гастроентерологиня Луцького центру первинної медичної допомоги № 1 Юлія Зубок розповіла Суспільному, як завершити великодній піст без шкоди для організму: яку їжу треба вживати та які страви готувати, щоб не мати проблем зі здоров’ям.

Зі слів лікарки, під час посту у травній системі людини відбуваються зміни. Зокрема, якщо зменшується вживання тваринного білка – в організмі виділяється менше необхідних для його перетравлення ферментів та жовчі.

Як харчуватися одразу після завершення посту

Продукти, які ми не вживали під час посту, потрібно вводити у раціон поступово, говорить Юлія Зубко.

«Якщо ми говоримо про тваринний білок, то до прикладу, до нашого звичного рослинного білка, який ми вживали під час посту, ми повинні докласти, наприклад, яйця, рибу або м’ясо, надавати перевагу нежирним сортам, а далі поступово, після того, як ми введемо нежирні сорти м’яса, вводити жирні сорти», – наголошує лікарка.

Читати ще: «На великий день сходить сонце»: етнографиня з Луцька розповіла про великодні традиції на Волині

Гастроентерологиня додала: починати вводити тваринні білки у раціон потрібно з птиці, а вже потім переходити на інші види м’яса. Теж стосується і насичених жирів – масло, сметану і тверді сири. Усе це потрібно споживати у маленьких порціях.

Їжа повинна бути збалансованою для того, щоб людина отримувала достатню кількість поживних речовин. Вживати її лікарка радить за методом тарілки:

50 % тарілки – овочі та зелень

25 % тарілки – білки

25 % тарілки – вуглеводи

«Коли ми кладемо яєчко – це білковий компонент нашої тарілки, на місце клітковини ми кладемо якісь салати, бажано з додаванням олії, тільки ненасиченого жиру, до якого ми звикли під час посту. Ще одна четвертина тарілки може бути заповнена картоплею. Це й буде вашою збалансованою тарілкою», – каже Юлія Зубко.

Що готувати і як покращити травлення

Найліпше, говорить лікарка, зосередити увагу на стравах, які можна зварити, запекти чи затушкувати. Варто відмовитися від копченостей і смажених продуктів.

Щоб покращити травлення Юлія Зубко радить ретельно жувати, робити перерви і частіше вставати з-за столу. Щодо ліків, то вони допоможуть не в усіх випадках.

Читати ще: Великодні звичаї на Волині: мистецтво коління кабана

«Ферментні препарати діють суто по факту і допомагають розщепити, а ті симптоми, які у нас виникають – перерозтягнення, переїдання, то ферменти тут не будуть ефективними. Якщо є спазм, ви відчуваєте біль в животі і він незначний, можна собі допомогти спазмолітики – препаратами, які знімають спазм», – зазначила гастроентерологиня.

Також лікарка радить зменшити споживання спецій і з можливості відмовитися від алкоголю. Зі слів Юлії Зубко, головна порада на Великдень – не переїсти, а посмакувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus