USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.43 41.60
  • PLN 10.30 10.45

Як працює єдина на Волині лабораторія, де визначають вміст алкоголю і наркотиків у крові

Сьогодні 07:42
70 тестів за годину й токсикологічні дослідження, зокрема на вміст алкоголю та наркотичних речовин, – це можливості єдиної в області лабораторії, яка після капітального ремонту запрацювала на новому обладнанні у Волинській психіатричній лікарні. Підрозділ забезпечує в специфічних дослідженнях потреби всього регіону. А загалом перелік усіх позицій сягає 60.

Щодня лабораторія отримує зо два десятки зразків на визначення вмісту алкоголю в крові. Бувають дні, коли потрібно дослідити удвічі або навіть утричі більше, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

«Нам привозять з районів опломбовану кров. Вона запечатана, заклеєна. Вказано прізвище і звідки ця кров. Також обов’язково – дата і час забору», – розповідає завідувачка лабораторії Волинської обласної психіатричної лікарні Світлана Бобок.

Згідно з технологією в аналізатор вводять не саму кров, а її парогазову суміш, яка утворюється після взаємодії з нітритом натрію. Саме тому підготовлені флакони закорковані металом.

Щоб дізнатися, чи є спиртне в крові, треба кілька хвилин. Зразок завантажують у хроматографі. Згодом на екрані з’являється графік досліджень. Результат одного з пацієнтів дещо вражає.

«Тут у нас етанол – чотири проміле. Це досить велика концентрація. Смертельна концентрація – шість проміле», – говорить Світлана Бобок.

Читати ще: Об’єднання українських лікарів світу: у Луцьку триває медичний форум

Проміле – це грам спиртного на літр крові. Наскільки велика загроза отруєння алкоголем, залежить і від здоров’я печінки. Тому в кримінальних справах у випадку, наприклад, ДТП дуже важливо, коли взяли кров і за скільки часу її привезли в лабораторію. Адже у психлікарні така лабораторія єдина на Волині, де роблять ці аналізи. Що раніше після події візьмуть кров у людини, тим точнішим буде результат.

«Дуже важливо не втрачати час від моменту події до забору крові», – наголошує Світлана Бобок.

У сусідньому кабінеті визначають, чи вживала людина наркотики. Їх шукають у сечі пацієнта. Якщо вміст алкоголю визначають за лічені хвилини, то на визначення наявності наркотиків потрібно щонайменше дві години. Можна визначити, чи людина вживала морфій, амфетаміни, клофеліни.

Сольові наркотики, яких зараз найбільше на чорному ринку через їх дешевшу ціну, визначають спеціальними тест-смужками. Щодня лабораторія отримує в середньому по п’ять наркотичних зразків. Але заборонені речовини виявляють не в усіх. Зберігаються в організмі вони в середньому три доби.

Ще одне специфічне дослідження цієї лабораторії – визначення у крові вмісту літію. Якщо інші електроліти, як-от калій, магній і натрій, визначають у багатьох закладах, то літій – це безпосередньо сфера психіатрії. Він може і позитивно, і негативно впливати на людину. Препарати з його вмістом призначають як заспокійливі. Його норма в крові не повинна перевищувати 0,1 мілімоль на літр.

У ще одному кабінеті лабораторії роблять загальний аналіз крові. Машини опрацьовують зразки впродовж години. Але якщо є ургентна потреба, то аналіз буде за кілька хвилин.
Читати ще: У волинській лікарні відкрили сучасну бактеріологічну лабораторію

Однак ще не всі потреби лабораторії забезпечені. Спектр аналізів, яких потребують клініцисти, значно більший, тож є перспектива закупівлі іншого обладнання.

«Ми плануємо розширюватися. Хочемо закупити імунологічні хемілюмінесцентні аналізатори, щоб робити гормональну панель і вже ні від кого не залежати, нікуди не направляти наших пацієнтів», – говорить завідувачка лабораторії Світлана Бобок.

«Амбітний план на майбутнє – щоб можна було наркотичні речовини визначати в крові кількісно. На жаль, західний регіон узагалі цього не проводить. Таке обладнання коштує понад 12 мільйонів гривень», – зазначає в. о. директора психіатричної лікарні Сергій Дудка.

Перелік найнеобхідніших аналізів, зокрема виняткових, яких більше не робить ніхто на Волині, дає право запровадити в лікарні платну послугу. Зараз вона в розробці. Нею могли би скористатися не лише мешканці навколишніх територій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus