USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Як громади на Волині виграють грантові гроші на свій розвиток

13 Липня 2024 17:20
Влада і громадськість – за один столом. Такий принцип практикували 10 волинських громад протягом року і практикуватимуть далі. У Боратині навчали людей писати проєкти. За пів року два з них стали переможними.

Таким чином можна покращувати життя в громаді, йдеться в сюжеті «12 каналу».

«Боратинська громада має досить значну проєктну історію. На основі цих успішних практик ми вирішили масштабувати проєктну діяльність, збільшивши наші шанси на перемоги в різноманітних грантових програмах, зокрема закордонних», – прокоментувала в. о. начальника відділу соціально-економічного розвитку Боратинської сільської ради Руслана Лихолай.

Відтепер кожен мешканець громади може прийти зі своєю ідеєю розвитку будь-якої сфери, подати заявку й, у разі перемоги, отримати гроші на її реалізацію. У Боратині для цього створили окрему структуру, яка об’єднує чиновників сільради, місцевих підприємців, членів молодіжної ради, науковців та просто людей, які хочуть писати проєкти і втілювати свої ідеї. Назвали Офісом розвитку громади.

Читати ще: Дії вершать зміни: на Волині – Форум місцевої демократії

Усіх людей об’єднують добровільність і мотивація розвивати громаду за допомогою грантових програм, наголосила Руслана Лихолай. «Офіс розвитку громади функціонує як консультативно-дорадчий орган і формально він називається робочою групою з написання грантових проєктів та програм», – сказала вона.

Офіс почав працювати з лютого 2024 року і для розвитку Боратина вже подав вісім заявок. Дві з них виграли. Перша спрямована на розвиток молодіжної ради. Друга – на розвиток освітньої сфери. Зараз в офісі працюють близько 20 людей. Готові приймати ще. Основне – щоб люди мали мотивацію.

Для Боратинської та інших громад Волині це стало можливим завдяки участі в проєкті Волинського інституту права «Вдосконалення урядування, орієнтованого на громадян, на Волині» за підтримки проєкту USAID «Говерла».
«У громадах ми працювали над пошуком точкових тем, де влада і жителі могли спробувати співпрацювати», – наголосила виконавча директорка ГО «Волинський інститут права» Ірина Гайдучик.

Молодь, медицина, освіта, туризм – громади обирали напрямки залежно від пріоритету та результатів опитування місцевих мешканців. Днями всі зібралися на форумі в Луцьку, щоб обговорити результати роботи.

Наприклад, у Володимирській громаді в ЦНАПі запустили окреме вікно для учасників бойових дій та їхніх родин. У Шацьку створили сайт для туристів, де зібрали перелік послуг місцевого бізнесу. У Вишнівській і Зимнівській громадах учні формували так званий шкільний бюджет.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus