USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Дії вершать зміни: на Волині – Форум місцевої демократії

11 Липня 2024 12:18
У Луцьку влаштували Форум місцевої демократії, мета якого – створити майданчик, де представники громадського сектору та влади мали б змогу обговорити шляхи розвитку локальної демократії в умовах повномасштабного вторгнення.

Захід організовано за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Участь у форумі взяли представники місцевої влади, громадських організацій, бізнесу, експерти міжнародних та громадських організацій з Волині, Рівненщини та Львівщини, інформує Волиньрада.

Співорганізаторка заходу, виконавча директорка ГО «Волинський Інститут Права» Ірина Гайдучик розповіла, що у співпраці із закордонними партнерами в межах проєкту «Вдосконалення урядування, орієнтованого на громадян, на Волині» у громадах активно працюють комітети співпраці, які впроваджують дієві ідеї в життя суспільства.

«Офіс розвитку громади став майданчиком, який дуже успішно працює. Громади подають проєкти та долучають до них мешканців і бізнес. В Боратині – 8 поданих проєктів, які втілилися у співпраці влади, бізнесу і громади. У Вишнівській громаді – чудовий проєкт «Шкільний громадський бюджет». Школярі подають свої ідеї, обґрунтовують їх і в результаті, коли повернуться в школу, побачать зміни, які вони зініціювали, та як розвивається їхній навчальний заклад», – зазначила Ірина Гайдучик.

Читати ще: «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція»: на Волині відбувся форум громад

Крім того, успішні проєкти співпраці влади та мешканців громади запустили у Володимирській громаді – проєкт ветеранської політики, в Горохівській – освітній, у Ківерцівській громаді започаткували співпрацю у сфері публічних консультацій.

Заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт підкреслив, що зміни в громаді починаються з якісної комунікації між владою та мешканцями.

«Попри те, що війна встановлює правила і обмеження, це той виклик, який ми можемо подолати. Маємо боротися за демократію, за право і можливість участі жителів в управлінні місцевими справами. Демократія на місцях починається з обговорення, комунікації, що в свою чергу сприятиме залученню громадськості до життя та управління громадою», – наголосив заступник голови Волиньради.

Народний депутат України Вячеслав Рубльов зазначив, що розвитком місцевої демократії та формуванням законодавчого підґрунтя для них безпосередньо займається профільний Комітет з питань державної влади і місцевого самоврядування, до складу якого він входить.

«Місцева демократія – це можливість мешканців громади бути долученими до процесу творення своєї громади. І це один із головних принципів Європейського Союзу. Маємо розвивати наші громади та громадський сектор, стимулювати створення громадських організацій, комунікаційних платформ для міжсекторального партнерства. Агенція регіонального розвитку Волині працює у цьому напрямку, в тому числі й по залученню коштів міжнародних донорів», – наголосив парламентар.

У рамках роботи форуму учасники також обговорили роботу комітетів співпраці, аналізували можливі виклики, планували роботу та ділилися позитивними практиками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus