USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.43 41.60
  • PLN 10.30 10.45

«Я свою вину не визнаю». Лучанин Ілля Сметанін оскаржує вирок за держзраду

Сьогодні 10:39
Обвинувачений у державній зраді лучанин Ілля Сметанін заперечує свою провину і хоче оскаржити вирок. Правоохоронці переконані, що той зливав росіянам інформацію про Луцький військовий аеродром та бригаду тактичної авіації, яка передислокувалася на Волинь із Севастополя.

Нагадаємо, йому присудили покарання у вигляді позбавлення волі на 12 років без конфіскації майна, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Читати ще: «Телефон і старий велосипед – усе, що в нього було»: The Economist написав про скрипаля з Луцька, який шпигував для Росії

Його взяли під варту через кілька днів після ракетних обстрілів луцького аеродрому, ще на початку повномасштабного вторгнення окупантів. СБУ повідомляла, що лучанин «протягом 24-28 лютого постійно зливав інформацію про результати вторгнення російських військ на Волинь».

Нині у Волинському апеляційному суді авіалюбитель і музикант Ілля Сметанін каже, що не винен: «Наразі нічого коментувати не буду. Вину свою дійсно не визнаю... Я ще раз повторюю: я свою вину не визнаю. Я думаю, з цієї фрази все зрозуміло. Усе інше будемо дивитися по ходу судових засідань в апеляції. І далі всіма законними методами буду доводити свою невинуватість».

Проте у 2022-му після затримання Ілля Сметанін свідчив зовсім інше. Розповідав, що познайомився з російським офіцером через соцмережу ще 2010 року. Мовляв, той намагався вивідати в Сметаніна інформацію про діяльність аеродрому та бригаду тактичної авіації.

Читати ще: Обійшов периметр та позначив розташовану техніку: як держзрадник Ілля Сметанін здав ФСБ Луцький аеродром для обстрілу

«У 2017 році я особисто зустрівся з ним у Москві, у Московському міжнародному авіаційному космічному салоні «МАКС», де він повідомив мені, що працює на ФСБ РФ. У майбутньому я розповсюджував інформацію на інтернет-сторінці, інформацію з відеофіксацією і фотофіксацією польотів літаків і захисних споруд Луцького військового аеродрому. І цю інформацію ця людина забирала з цієї інтернет-сторінки. Свою провину визнаю. Прошу вибачення в українського народу», – розповідав Ілля Сметанін правоохоронцям відразу після затримання у 2022 році.
Читати ще: Ексльотчик злив Росії дані для удару по Луцькому аеродрому: в СБУ показали, як виявили шпигуна. Відео

Тепер справу Сметаніна розглядають в апеляції. Прокурор зауважує, що в цій історії – багато діянь. Як додає, є інформація, яка становить державну таємницю, тому засідання закриті.

«Луцький міськрайонний суд своїм вироком засудив вказану особу до 12 років позбавлення волі за вчинення кримінального правопорушення – це державна зрада. Він своїми умисними діями допомагав іноземній стороні, в тому числі працівнику ФСБ. Там сукупність дій. Він передавав інформацію, також щодо аеродрому», – коментує прокурор Сергій Зубань.

Засідання відклали. Захисниця Сметаніна не змогла з’явитися до суду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Роман Показати IP Сьогодні 11:42
Якщо йому зменшать термін відбуття покарання, це буде сиграл всім іншим ворогам нашої держави (різним шпигунам і зрадникам), шо можна все. Тому хочеться, шоб ця гнида відсиділа від дзвінка до дзвінка. І вийгшов на волю старою, зламаною, нікому непотрібною потворою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus