USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Обійшов периметр та позначив розташовану техніку: як держзрадник Ілля Сметанін здав ФСБ Луцький аеродром для обстрілу

Сьогодні 17:34
У прокуратурі Волині та СБУ повідомили подробиці кримінальної справи щодо 37-річного музиканта Волинської філармонії Іллі Сметаніна, який навів російські ракети на військовий аеродром у Луцьку.

Як інформували, суд визнав 37-річного волинянина винним у державній зраді та призначив йому покарання у виді 12 років позбавлення волі.

Читати ще: Ексльотчик злив Росії дані для удару по Луцькому аеродрому: в СБУ показали, як виявили шпигуна. Відео

Було доведено, що лучанин у 2014 році почав співпрацювати із спеціальними службами РФ. Тоді він приїхав до Москви, де зустрівся зі своїм російським куратором і отримав від нього агентурні завдання. Зокрема, збирав і передавав інформацію щодо Луцького військового аеродрому.

Комунікацію з ворогом фігурант здійснював через «зв’язкового». Ним виявився кадровий співробітник одного з регіональних управлінь ФСБ.

Волинянин повідомляв ворогу відомості про типи і кількість військових літаків, місця їхньої дислокації, заплановані тренувальні польоти, особисті дані військових льотчиків.

Перед повномасштабним вторгненням зрадник приховано обійшов периметр військового аеродрому та позначив розташовані там техніку і об’єкти на електронній карті.

Підготовлений «звіт» агент направив до ФСБ через заздалегідь відпрацьований канал зв’язку у забороненій соцмережі «Вконтакте».

Затримали чоловіка 2 березня 2022 року, відтоді він перебуває під вартою.

Зранку 24 лютого 2022 року по військовому аеродрому поблизу Луцька російська авіація завдала декілька ракетних ударів. Вже 4 березня в Службі безпеки України повідомили про затримання лучанина за підозрою у держзраді.

Слідчим авіалюбитель, який висвітлював у соцмережах роботу аеродрому, Ілля Сметанін тоді зізнався, що «здав» ворогу під обстріл Луцький військовий аеродром. 28 квітня Луцький міськрайонний суд призначив підозрюваному у Держзраді Іллі Сметаніну заставу в мільйон 984 тисячі гривень. Вже в серпні 2022-го Сметанін заявляв у суді, що не визнає провину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Шломо Луцкер Показати IP Сьогодні 18:01
Що ж це за аеродром, який можна по периметру обійти і не зустріти охорону? Найшли цапа відбувайла.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus