USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Волинські мамологи: регулярний огляд може врятувати життя

20 Травня 2024 16:57
У зв’язку зі зростанням кількості хворих мамологи Обласного медичного центру онкології КП «Волинська обласна клінічна лікарня» закликають відкласти поточні справи та спланувати візит до лікаря. Як наголошують, рак молочної залози – в лідерах за діагностикою у пацієнтів.

У медичному центрі онкології інформують, що протягом 2023 року було зафіксовано 331 первинний випадок раку молочної залози. Онкозахворювання І-ІІ стадій діагностували 221 пацієнту, ІІІ стадії – 29 пацієнтам і ІV стадії – 46 пацієнтам.

87,1% первинних пацієнтів, які звернулися по допомогу до обласного медцентру онкології з раком молочної залози, отримали повне спецлікування, тобто вони пройшли хіміотерапію, променеву терапію та оперативне втручання.

Читати ще: Місяць обізнаності про меланому: луцький онколог – про один із найнебезпечніших типів раку шкіри

Нагадаємо, онкологи найчастіше виявляють у пацієнтів рак жіночих статевих органів і молочної залози, рак шлунково-кишкового тракту, рак органів дихання і рак чоловічих статевих органів.

Таку небезпечну хворобу, як рак молочної залози, багато хто вважає жіночою, але насправді хворіють і чоловіки. Щороку ця недуга забирає тисячі життів.

На жаль, рак молочної залози серед жіночого населення – це причина №1 смертності.

Читати ще: Волинський хірург-мамолог розповів, як вберегтись від раку молочної залози

За статистикою, щороку в Україні близько 15 тисяч жінок хворіють на цю небезпечну недугу. Приблизно п’ять тисяч пацієнток помирають.

Підступність хвороби полягає в тому, що вона не болить. Саме тому волинські мамологи наголошують, що потрібно проявити відповідальність за своє здоров’я, відкласти буденні справи та пройти регулярний медичний огляд, наприклад, зробити мамографію чи УЗД-обстеження.

Читати ще: Луцький онколог: «Наші пацієнти ведуть ще й особисту війну – з раком»

Привернути увагу жінки мають хворобливі місячні чи біль у грудях. Інші симптоми, які можуть свідчити про розвиток раку молочної залози: прозорі або кров’янисті виділення з грудей; зміна кольору або структури шкіри грудей; ущільнення або новоутворення в молочних залозах; ерозії, кірочки, лусочки, виразки в зоні соска; збільшення пахвових або надключичних лімфовузлів; втягнення соска, що свідчить про занедбаність процесу.

Жінка перебуває в групі ризику, якщо в неї є: родичі першої лінії (мама, бабуся, сестра, тітка), які хворіли на рак молочної залози; відсутність вагітностей і пологів; перша вагітність у 30+; вік понад 40 років; ранній початок менструацій (у віці до 12 років); пізня менопауза (після 55 років); безперервне вживання гормональних контрацептивів протягом тривалого часу, а також гормональної замісної терапії в менопаузі; цукровий діабет; надмірна вага та ожиріння; куріння; зловживання алкоголем; гіпертонічна хвороба; перенесений раніше рак грудей або яєчника; вплив джерел радіації.

Читати ще: Лікування раку грудей: волинський центр онкології придбав унікальне обладнання

За рекомендаціями Центру громадського здоров’я МОЗ України, для запобігання раку молочної залози важливо дотримуватися здорового способу життя та вчасно проходити огляд у мамолога (не рідше, ніж раз на один-два роки). Жінкам 40+ необхідно здійснювати мамографічні обстеження кожні два роки. Усім жінкам віком 20+ варто щомісяця самостійно обстежувати молочні залози.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus