USD 41.30 41.50
  • USD 41.30 41.50
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.70

В Україні запрацював перший підземний шпиталь для ЗСУ

3 Вересня 2024 22:00
Міністерство оборони ввело в експлуатацію перший підземний стабілізаційний пункт для Збройних сил України, в якому щодоби можуть надавати допомогу понад 100 пораненим.

Про це повідомляє Міноборони.

«Підземний госпіталь для надання первинної медичної допомоги і стабілізації стану воїнів після поранення став першим в межах масштабного проєкту, який реалізовується Міноборони у координації з Медичними силами «Схід», Загалом проєкт передбачає будівництво більше двох десятків підземних стабпунктів», – ідеться у повідомленні.

Перший такий стабпункт розташований поблизу лінії фронту та призначений для надання медичної допомоги українським захисникам у максимально безпечних умовах.

Госпіталь побудований на базі шести збільшених сталевих бункерів, кожен з яких має довжину 7,6 метра та діаметр 2,5 метра. Для забезпечення функціонування об’єкта встановлені системи вентиляції, водопостачання, водовідведення та альтернативні джерела живлення.

Читати ще: На Волині прикордонники показали відремонтований лазарет

«Такі підземні стабпункти є критично важливими для збереження життів наших військових. В умовах інтенсивних бойових дій ми маємо забезпечити максимальний захист і швидку медичну допомогу нашим героям. Це перший крок у рамках масштабного проєкту, який зміцнить нашу медичну інфраструктуру та дозволить ще ефективніше підтримувати захисників на передовій», – підкреслив міністр оборони Рустем Умєров.

З метою додаткового захисту стабілізаційний пункт оснащений системами радіоелектронної боротьби (РЕБ).

Загальні інвестиції у проєкт склали понад 20 мільйонів гривень.

За словами виконувача обов’язків командира Медичних сил «Схід» Романа Кузєва, новий підземний госпіталь є найкращим із наявних стабілізаційних пунктів. «Тут є можливість надавати медичну допомогу понад 100 пацієнтам щодоби, рятуючи сотні життів українських військових. Сподіваюся, що кількість таких об’єктів буде зростати», – зазначив він.

Підземний госпіталь складається з двох повноцінних операційних блоків, двох реанімаційних блоків, робочого приміщення та модуля відпочинку для медичного персоналу. Він оснащений сучасним медичним обладнанням, включаючи кисневі концентратори, апарати ШВЛ, кардіомонітори та дефібрилятори.

Концепція організації підземного простору та технічного наповнення, розроблена та спроєктована медиками Медичних сил «Схід», відповідає вимогам польових госпіталів другого ешелону (Role/Echelon 2) за стандартами НАТО.

У госпіталі є можливість не лише стабілізувати поранених, а й проводити одночасно до чотирьох операцій.

Цей проєкт є важливим кроком у зміцненні медичної підтримки українських військових на передовій.

Будівництво першого стабпункту реалізовано Міноборони у співпраці з Групою Метінвест.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus