USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.56 10.69

У його стінах знайшли прапор України: Свято-Михайлівський храм – окраса волинського села

Сьогодні 15:53
Липне – село в глибині поліського лісу. Воно має велике населення, що збільшується. Молодь тут не поспішає покидати рідну землю.

Чим приваблива ця місцевість – у сюжеті ТРК «Аверс».

Село Липне Цуманської громади має понад 80 багатодітних сімей. Обов’язки старости покладені на плечі Людмили Демчук, яка розповіла про відомих вихідців із села. Це люди, які займалися наукою, захистили дисертації чи пішли керувати іншими громадами. А ще лікарі, педагоги, імена яких знають за межами Волині.

«Є чимало людей, які жили в нашому селі, а згодом здобули статус. Це, наприклад, Громик Юрій Васильович – проректор ВНУ імені Лесі Українки, Кривко-Богатирчук Світлана Кирилівна (депутатка Рівненської обласної ради, – ВН)», – поінформувала Людмила Демчук.

Читати ще: Найбільший собор на Волині: чому варто відвідати храм у Берестечку

Односельчани шанують пам’ять полеглих Героїв та чекають на повернення тих, хто наразі захищає незалежність держави.

«Із нашого села 41 людина служить. Шестеро воїнів, на жаль, загинули, четверо зникли безвісти, ще чотирьох демобілізували», – зазначила старости села Липне.

Помолитися і за полеглих, і за живих липинці ходять до Свято-Михайлівського храму. Він збудований у 1770 році і занесений до об’єктів культурної спадщини. Чи не найбільша гордість села – прапор із тризубом, що багато років був прихованим у церкві.

«Ми перекривали верх церкви. Під час робіт знайшли захованим прапора з тризубом. Його сховали приблизно в 1939 році, коли в село прийшли комуністи», – поділився староста Свято-Михайлівської церкви Олександр Войтович.

Читати ще: Єдина в Україні пам’ятка: історія мурованого стовпа-могили в Берестечку

Чоловік припустив, що прапор і тризуб були на стінах церкви ще при пануванні поляків. Стяг, що зшитий із двох відрізків марлі, зараз у дірках та плямах. Але й сама по собі церква є унікальною. За словами жителя Липного Дмитра, храм створений у виді ковчегу, що веде до спасіння, з вівтарем на схід. Особливістю є п’ятиярусний іконостас, створений у 1899 році.
Стіни церкви зроблені з дерева без єдиного цвяха. Зараз оновили колони золотою виноградною лозою та царські ворота. Як наголосив Дмитро, церква переживала різні часи, але встояла. Споруда залишилася цілою, незважаючи на польське панування, німецьку навалу й радянські порядки.

Читати ще: Колись був «найбагатший по убранству», а тепер руйнується: про костел у Берестечку

Старожили стверджували, що і при радянській владі, і при німцях там проводили служіння. Вісім років тому 13 старовинних ікон були вкрадені. Зараз встановили сигналізацію.

Особливо пишаються прихожани церкви тим, що Владика Федір (Бубнюк), який є єпископом Полтавськими і Кременчуцьким, – уродженець села Липне. А загалом ця церква виховала близько десяти відомих священників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus