USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

У Японії на руїнах палацу археологи виявили найстарішу таблицю множення: їй близько 1300 років

Сьогодні 00:12
Смужка дерева, знайдена на руїнах палацу Фудзівара в японській префектурі Нара, виявилася частиною найстарішої таблиці множення Японії. Її вік – приблизно 1300 років.

Про це відкриття оголосив Національний науково-дослідний інститут культурних цінностей Нари, повідомляє Arkeonews.

Палац Фудзівара – це залишки стародавньої столиці, розташованої в околицях Такадоно-чоу та Дайго-чоу в місті Кашіхара. Її збудували 704 року під впливом китайської суспільно-політичної системи – за її зразком у VIII столітті в Японії розпочався курс реформування країни.

Дерев’яну смужку розміром 16,2 см на 1,2 см археологи знайшли в 2001 році. І лише тепер вони дійшли висновку, що це – фрагмент більшої таблиці множення, яка датується кінцем VII – початком VIII століття, йдеться в бюлетені Національного дослідницького інституту Нари.

Читати ще: У Туреччині під час розкопок виявили голову статуї, якій 1800 років

Вважається, що в той час її використовували в урядових установах та інших місцях. На думку вчених, це одна з найстаріших дерев’яних табличок у Японії, яка містить практичний список таблиць множення.

Під інфрачервоним світлом на дерев’яній табличці видно такі написи:

9×9 = 81

4×9 = 36

6×8 = 48

Усі вони були зроблені ієрогліфами.

Діаграма починається з дев’ятикратної таблиці з п’ятьма рівняннями, написаними горизонтально в одному рядку. На початковому етапі дослідження лише частина таблиці множення була розбірливою.

«Якби таблиця множення була цілою, для запису усіх рівнянь вона мала б мати 33 сантиметри в довжину. Спочатку я думала, що японські таблиці множення мають лише 2-3 рівняння на рядок, тож була щиро здивована, знайшовши кількість, подібну до тих, що є в Китаї та Кореї», – сказала Кунія Кувата, головна наукова співробітниця Національного науково-дослідного інституту культурних цінностей Нари.

Таблиці, знайдені раніше в Японії, складалися з двох-трьох рядків. Однак цей п’ятирядковий стиль, як припускають вчені, відповідає таблицям китайських династій Цинь і Хань, які існували приблизно з III століття до нашої ери до III століття нашої ери.

І хоча використання письмових символів у таблиці множення підтверджене артефактами, датованими кінцем VII століття, дослідники не виключають, що вона була створена в період Кофун – з середини III до VII століття.

Крім того, вчені стверджують, що її могли використовувати для проектування культових курганів, пов’язаних із тим періодом, а також для підрахунку робочих днів чиновників або цифр, пов’язаних із податками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus