USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У ВНУ відкрили аудиторію імені колишнього ректора

17 Вересня 2023 19:14
У Волинському національному університеті імені Лесі Українки відкрили аудиторії імені Івана Олексеюка, ексректора, видатного науковця.

Іван Дмитрович Олексеюк відійшов у засвіти 16 вересня 2022 року. За день до річниці його смерті на факультеті хімії, екології та фармації відбулося відкриття аудиторії імені Івана Олексеюка. На заході була присутня його дружина Світлана Теодорівна, колеги, друзі й учні. Відвідали захід і представники керівництва Університету на чолі з ректором Анатолієм Цьосем, повідомили в Університеті.

Читати ще: «Свою мрію здійснив – створив хімічний факультет»: інтерв'ю з ексректором Лесиного вишу

На початку дійства слово взяла декан факультету Лариса Марушко, яка звернула увагу присутніх на вклад Івана Олексеюка у розвиток факультету, його наукову роботу.
Очільник ВНУ імені Лесі Українки Анатолій Цьось зауважив, що Іван Олексеюк зробив чимало для становлення Університету, незважаючи на всі труднощі й обставини. Окрім цього, Анатолій Васильович відзначив, що Іванові Дмитровичу вдавалося однаково успішно поєднувати наукову й адміністративну роботу на посаді ректора.
Після цього до слова запросили дружину Івана Олексеюка – Світлану Теодорівну. Вона розповіла, що у її чоловіка було особливе ставлення до людей. «Він виріс у бідній родині й чудової розумів вартість всього, що є в житті», – зауважила вона.
За її словами, Іван Олексеюк присвятив свою монографію не партійним діячам чи представникам влади, як це тоді робили багато науковців, а своїм батькам. Іван Дмитрович був скромною людиною, не хизувався нагородами та не носив їх.
«Сповідаюся, що школа, започаткована Іваном Дмитровичем, житиме, виживатиме в будь-яких умовах, незважаючи на війну. Хочу побажати, щоб Університет процвітав і прославляв Волинський край. Для нас колектив завжди був другою родиною», – заявила Світлана Олексеюк.

Після цього професор Людмила Піскач ознайомила присутніх із біографією Івана Олексеюка.

Аудиторія обладнана всім потрібним для якісного навчального процесу. На стіні прикріплені стенди, на яких розміщено інформацію про Івана Олексеюка, його життєвий шлях, наукові досягнення.
Довідка

Олексеюк Іван Дмитрович народився 13 червня 1940 року в с. Верховина на Холмщині. 1957 року після закінчення Рожищенської середньої школи вступив на хімічний факультет Ужгородського університету. Упродовж 1962–1964 років працював у П/С–23 м. Херсон. 1964 року повернувся в Ужгородський університет. Працював там на викладацьких посадах. Водночас навчався в аспірантурі Фізико-технічного інституту імені А. Ф. Йоффе (м. Ленінград). 1969 року захистив кандидатську дисертацію в Інституті неорганічної та фізичної хімії АзРСР (м. Баку), а 1983 року – докторську дисертацію в Інституті загальної та неорганічної хімії імені М. С. Курнакова АН СРСР (м. Москва). Із 1984 року працював у Луцькому державному педагогічному інституті імені Лесі Українки на посаді завідувача кафедри природничих наук. Із 1991 року – проректор з наукової роботи ЛДПІ. З ініціативи Івана Олексеюка 1993 року створено хімічний факультет. Упродовж 1995–2005 років працював на посаді ректора Волинського державного університету імені Лесі Українки. Із 2005 року був завідувачем кафедри неорганічної та фізичної хімії. Іван Дмитрович відійшов у засвіти 16 вересня 2022 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Магістр освіти Показати IP 18 Вересня 2023 06:38
Відкриття в гуманітарних та технічних закладах освіти церковних каплиць та капищ імені "золотого фонду Лесиних людей" щонайменше видається дивним.
232 до Магістр освіти Показати IP 18 Вересня 2023 12:25
Мені соромно і прикро що я там вчився.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus