USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

У селі на Волині мешканці бунтували проти нової свиноферми

9 Липня 2024 11:45
Будівництво нової свиноферми розглядали на громадських слуханнях у селі Білин Ковельської громади. В актовій залі місцевої школи зібралися понад 300 місцевих мешканців.

Про це Суспільному розповів староста села Петро Бородій.

Що кажуть місцеві жителі

Місцева мешканка Валентина Мазурок, яка прийшла на громадські слухання, розповідає, що жителі села Білин проти будівництва нового свинокомплексу неподалік села: «Є досвід Любомльського району, Володимирської громади, ми не хочемо допустити».
За словами місцевого жителя Петра, у селі зібрали 540 підписів проти будівництва свиноферми. «Розповідають, що це має бути мегакомплекс, усе буде ідеально, – каже чоловік. – Але ми всі в селі живемо, знаємо, як вирощуються свині: сморід».
Представниця ініціативної групи місцевих жителів, які проти будівництва ферми, Галина Грушецька розповідає: торік у листопаді депутати дали дозвіл на розробку проєкту для будівництва свиноферми у селі Білин.
«Вони тоді ще мали запитати нас, чи хочемо ми цей свинокомплекс чи ні. У цьому звіті ми побачили, що будуть викиди. Написали, що 41 чинник, що зовсім немає проблем для екології, сім пунктів є, але можна щорічний моніторинг зробити. Хто буде здійснювати цей моніторинг?» – говорить Галина Грушецька.
Думка еколога

Для плану будівництва свиноферми звіт про стратегічну екологічну оцінку розробляв еколог Юрій Жук. З його слів, він – представник інвестора.

Читати ще: Сотні тушок мертвих курей на Волині намагалися викинути біля лісу

«Нормативно-санітарна захисна зона для підприємства такої потужності – 500 метрів до житлової забудови. Тут – 1,3 км, більш ніж у два рази. Гній буде надходити у закриті гноєсховища», – каже еколог.
Як і за що голосували депутати

Депутатка громади Галина Стасюк розповідає: голосувала за дозвіл на розробку документів. З її слів, тоді із 39 депутатів були присутні 30, усі проголосували «за».

«Нам на сесії пояснили, що це людина купила і розробляє план на землі його, – говорить депутатка. – За свинокомплекс не було і слова».
На громадських слуханнях у залі зареєструвалися 324 місцевих жителі. Усі одноголосно, за словами старости села, проголосували проти розміщення свинокомплексу у селі Білин.
«Це питання зніметься взагалі й воно не буде іти на затвердження, швидше за все», – каже Петро Бородій.
Позиція інвестора

Місцевий аграрій Геннадій Гадзовський розповідає: планував у Білині збудувати свинокомплекс.

Рішення громади на слуханнях прокоментував так: «Я припиняю інвестиційну діяльність».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Деміург Показати IP 9 Липня 2024 12:47
скільки заплатили цьому типу екологи, щоби він ніс своїм громадянам фігню?? Скільки заплатили і що пообіцяли депутатам за допомогу в приниженні свого народу??
Боб Показати IP 9 Липня 2024 13:19
Хай селюхи сидять без роботи і не ниють. Ще свиней без запаху ніде не вивели.
Анонім Показати IP 9 Липня 2024 14:16
Всі,хто голосував проти, нехай відразу мусульманство приймуть. Тоді буде справедливо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus