USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.46 10.64

У Луцькому районі родина вирощує 30 сортів винограду та 100 сортів хризантем

Сьогодні 19:41
Сім’я Андросюків із села Копачівка Луцького району вирощує 30 видів винограду та приблизно 100 сортів хризантем. Розведенням рослин зацікавилися п'ять років тому.

Як розповіла Суспільному Руслана Андросюк, під час війни робота на квітковому полі та у винограднику заспокоює і дає можливість утримувати родину.

Наприкінці літа виноград "одягається", щоб його не з’їли комахи, розказує Андрій Андросюк. Додає: вирощування сортового винограду вимагає багато праці.

"У цьому році для винограду дуже сприятливі умови. Виноград дозрів на 20 днів раніше, ніж у попередні роки. Виноград вирощуємо переважно для себе. Але в цьому році є трохи залишків винограду, вирішили продати. Так само продаємо саджанці", — говорить чоловік.
Читати ще: «Коли сумно на душі, то йду з ними говорити»: 77-річна лучанка вирощує майже 400 сортів ірисів

Усього в господарстві вирощують 30 сортів винограду, обирають такі, які витримують до -20-25 градусів морозу. Восени господар їх обрізає, але не укриває, адже частково лоза закриває паркан. Андрій додає: щоб отримати солодкий смак і великі грона, виноград потрібно обробляти від хвороб та шкідників.
"Планую трошки збільшувати, посадити трохи безкісточкових видів. В основному в таких виноградних гронах 600-800 грамів, є й сорти до кілограма", — говорить господар.
Окрім винограду, Андросюки вирощують іншу городину, розповідає господиня Руслана. Найбільші площі відведені для квітів. Тут – ділянка з сухоцвітами та майже дві тисячі кущів хризантем.

"Вийшла заміж, пішла в декретну відпустку і захотілося зробити біля хати красу, щоб завжди цвіли квіти. І це захоплення переросло у щось більше. І переросло з клумби біля хати в масштаби у 20 соток", — каже жінка.
Для вирощування хризантем використовують агроволокно, крапельний полив та систематично підживлюють кущі, каже Руслана. Жінка щодня працює в полі по кілька годин, бо любить цю роботу.

Читати ще: «Хотіла скуштувати»: волинянка, яка сім років вирощує спаржу, розповіла про власну справу

"У цьому році можу похвалитися: ми вперше практично всі посадили в горщечках, закопали, щоб не пересихала коренева система, бо тоді формується гарніше сама кулька хризантеми", — розповідає Руслана Андросюк.

Руслана каже: квіти починають квітнути в різний час, адже загалом на полі майже сотня сортів хризантем.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus