USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.20 10.44

«Хотіла скуштувати»: волинянка, яка сім років вирощує спаржу, розповіла про власну справу

14 Травня 2024 08:08
Подружжя Галина і Юрій Коробки з села Лучиці на Волині сім років вирощують аспарагус, або, як його іще називають, спаржу. Щороку родина збільшує площі висаджування цієї рослини.

Нині поряд з будинком ростуть понад дві тисячі кущів, розповіла Суспільному Галина Коробко. З її слів, усе розпочалося з того, що жінка вирішила спробувати спаржу на смак.

«Хотіла скуштувати, а в магазині ціна кусалася, – пригадує господиня. – Я виписала кущі посадкового матеріалу, сподобалося. Потім вчилися на власних помилках, почали помічати, чому з одного кущика ростуть товсті гарні стебла, а з другого їх дуже багато, але тоненькі. Потім я зрозуміла: є кущик «дівчинка» і кущик «хлопчик», – каже жінка.
З її слів, вирощування спаржі вимагає терпеливості. Від насінини до першого врожаю рослині потрібно чотири роки. Збір врожаю триває недовго: кілька тижнів на рік.

Місце, де вирощує насіння, господиня називає маточником. З нього у ґрунт рослина потрапляє аж через два роки.
Навесні у дорослих рослин зрізують пагінці заввишки 15-20 см. Збирати врожай, каже Галина, потрібно вчасно. Інакше рослина може стати твердою і волокнистою.

Читати ще: Колекціонерка городніх культур з Луцького району вирощує 74 сорти томатів

Вживати стебла спаржі можна у сирому вигляді, але господиня радить запікати їх в духовці чи смажити у вершковому маслі. Зі слів Галини, у 100 грамах рослини — 22 калорії.
Допомагає доглядати за городиною чоловік Галини – Юрій Коробко. За освітою він вчений-агроном із захисту рослин.

З наступного року родина планує збільшити площу спаржі до семи сотих. Окрім того, хочуть також вирощувати капусту, селеру та іншу городину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus