USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

У громадах на Волині працюватимуть спостерігачі за економією електроенергії

15 Липня 2024 13:59
Після обстрілів росіян необхідність економити електроенергію постала ще гостріше. Тож у Поромівській громаді запровадили систему енергоменеджерів, які слідкуватимуть за економією та фіксуватимуть показники лічильників.

На Волині це вже друга сільська громада, яка матиме таких спостерігачів за економією енергії, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

Світлана Василюк приїхала на тренінг із села Бужанка. Там вона очолює місцевий ліцей. У Литовежі Поромівської громади прагне набратися нових навичок.

«Не секрет, що зараз питання енергозбереження стоїть чи не на першому місці. Ми повинні контролювати електроенергію і не тільки. Це і тепло, і освітлення», – сказала Світлана Василюк.

У її ліцеї завдяки проєкту енергозбереження в їдальні замінять електроплиту, щоб менше споживати електроенергії. На ній готують їсти школярам понад 10 років. Слідкувати за економією енергії в ліцеї буде завгосп.

«За фінансування Європейського Союзу і за ініціативи консорціуму громадських організацій «Екоклуб» і «Екодія» вдасться замінити чотири електроплити, які є застарілими», – прокоментувала провідна менеджерка БФ «САППОРТ ЮА» Вероніка Сєргєєва.

Економити електроенергію почали і в місцевій лабораторії.

«На приміщенні лабораторії встановлено сонячну електростанцію. Наша лікарня є повністю енергетично незалежною. Там стоять сонячні панелі, є батарея, яка накопичує цю енергію. Лікарня працює без світла від мережі, вона працює від сонця», – розповів голова Поромівської громади Олег Савчук.

Читати ще: Як громади на Волині виграють грантові гроші на свій розвиток

Тепер у Поромівській громаді мають економити електроенергію всі комунальні заклади. За це в кожній структурі має відповідати енергоменеджер.

«Енергоефективність є важливим компонентом. У ЄС є принцип: енергоефективність передусім. Важливо це реалізовувати», – наголосила фахівчиня з енергетичної політики міст ГО «Екодія» Анастасія Бушовська.

Енергоменеджер повинен щодня передавати показники лічильників у спеціальну новостворену систему і, звісно, слідкувати за економією води, світла і тепла. Щоб усього цього навчити, майбутніх енергоменеджерів зібрали в селі Литовеж на тренінгу «Перший крок у запровадженні енергоефективних заходів у Поромівській громаді».

«Ми розказуємо, які функціє виконує енергоменеджер громади, чим будуть займатися енергоменеджери будівель. Робимо короткий план, якою діяльністю протягом року буде займатися система енергоменеджменту в громаді, як покращити енергоспоживання», – прокоментувала експертка з муніципального енергеменеджменту Галина Журавська.
На Волині це вже друга сільська громада, яка матиме таких спостерігачів за економією енергії.

У БФ «САППОРТ ЮА» зазначили: завдяки такій ощадності можна зекономити від 5 до 15% електроенергії. Такі проєкти допоможуть енергосистемі хоч трохи розвантажитися.

Окрім того, в рамках проєкту для школярів закуплять і передадуть на баланс закладів освіти комплекти LEGO «Енергозберігаючі технології, альтернативні види енергії».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Урфін Джус Показати IP 15 Липня 2024 15:57
Дешевше поставити один раз передавачі показів через інет, і в реальному часі можна відстежувати все. Та треба десь гроші відмивати((
БУЛЬДОЗЕР ЦИНІЗМУ Показати IP 15 Липня 2024 16:29
А ХТО ТАКА ІНЕТ?
ОЛЕКСАНДР Показати IP 15 Липня 2024 17:18
ЦЕ ВСЕОДНО,ЩО В ПУСТЕЛІ ЕКОНОМИТИ ОСТАННЮ КАПЛЮ ВОДИ.
ЖОРЖ МИЛОСЛАВСКИЙ Показати IP 15 Липня 2024 17:22
КРАЩЕ ЇХ УСІХ ЗІБРАТИ У ЛІПІНСЬКІЙ ПСИХІАТРИЧНІЙ ЛІКАРНІ....
доктор Щацький Показати IP 15 Липня 2024 18:44
Чого бідні? Отож.......
Анонім Показати IP 15 Липня 2024 19:17
Кожне скорочення народжує нових чиновників. Він то ж десь має сидіти, Інтернет, кабінет, приймальня із секретарем, там кавоварка, як без неї. Кабінет має освітлюватись згідно норм освітлення робочого місця, комп'ютер, принтер, ксерокс то два комплекти для його і секретаря. Службовий автомобіль.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus