USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

«Цьогоріч наїмося доброго кавуна». За скільки і які баштанні можна купити на луцьких ринках

13 Липня 2024 07:41
Сезон кавунів в Україні тільки розпочинається, тому на ринках і в магазинах є баштанні й з-за кордону. Які кавуни купують волиняни та чи перевіряють їх на вміст нітратів – у сюжеті ТРК «Аверс».

Журналісти знайшли на луцькому ринку кавуни з Одеси. Поруч – покупець-військовослужбовець. «Кажуть, що гарні. Людям треба довіряти», – говорить Олександр.

Ціна на баштанні на одному з ринків Луцька – переважно 40 гривень за кілограм. Хоч можна знайшли і дешевші.

Людмила торгує кавунами з Миколаєва. «Вже розпочався сезон. Кавун дуже смачненький. Був привезений із Миколаєва. Тоненька шкірка, цукристий, хороший», – каже вона.

Як додає, нині лучани часто купують кавуни: «У розрізі кавун більш як 15 хвилин не залежується. Нас люди знають. Кавун смачний, насіння майже немає. Є документи, що лабораторія оцінила, що можна продавати. Заміри в нормі. Все є в нас».

Читати ще: Ягідний сезон на луцьких ринках: що продають і за якими цінами?

Уперше цього сезону кавуни з Одеси продає Лариса. До цього вона торгувала баштанними з-за кордону. «От сьогодні перший раз приїхав кавун з Одеси. Обов’язково перевіряють на вміст нітратів. Раніше були закордонні кавуни. Вони йшли з сертифікатами, такий був контроль. Зараз ми здаємо аналізи. Кавун червоний, з тоненькою шкірочкою, солодкий, а головне – це наш кавун. Дуже добрий», – наголошує продавчиня.

Вона додає, що цього літа українські кавуни вдалися особливо смачними. «Два роки кавун мав, скажемо так, смак кавуна. Хоч, як розказували, закарпатські були супер-пупер. Не було пупер. От цього року вже пупер. Я думаю, що це через клімат, бо дуже спекотно і він дуже солодкий, рано почався. Цього року наїмося доброго кавуна».

І покупці не забарилися. Тетяна придбала кавун собі та синочку Максиму. «До цього ще не купувала. Хочемо спробувати», – говорить вона.

«Десь третій раз купую цього року кавун. Дуже смачні та класні. Онучок шести років їсть. Вони супер», – каже Галина.
Читати ще: Скільки заробляють на волинській полуниці?

Журналісти завітали до лабораторії ринку, де кавуни щодня перевіряють на вміст нітратів. Крім баштанних, на нітрати якраз перевіряли огірки та чорниці (чи не перевищена в них радіація). Жодних порушень не виявили.

«Попередньо ми кавун робили, вираховували середнє число нітратів. 32 міліграми на кілограм. Норма – 60», – розповідає провідна лікарка Волинської регіональної лабораторії Держслужби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ангеліна Чорна.

Працівники лабораторії закликають людей купувати баштанні, овочі та фрукти на ринках, де все перевіряють. Стихійних місць торгівлі безпечніше уникати.

«На всіх ринках області є лабораторії, де проводять дослідження щодня і при надходженні нової продукції. Протягом пів року порушень не було. Вміст нітратів не перевищував допустимих рівнів. Торік теж все було стабільно добре. Це пов’язано з тим, що мінеральні добрива вносять більш контрольовано. Також є контроль на ринках: є лабораторії, лікарі, які проводять дослідження», – коментує завідувачка відділу ветеринарно-санітарної експертизи Волинської регіональної лабораторії Держслужби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Лариса Голембовська.

Якщо за результатами досліджень вміст нітратів перевищуватиме норму, то таку продукцію вилучатимуть з продажу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Патрiот Показати IP 13 Липня 2024 10:14
Кажуть херсонськi самi смачнi.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus