USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Скриня рушників: у сільській церкві на Волині зібрали величезну колекцію вишивок

Сьогодні 20:39
Перші вишиті ризи та рушники в церву села Скірче Торчинської громади принесли на початку 90-х – відразу після того, як збудували святиню.

Спочатку вишивали рушники для церкви жінки старшого покоління, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Як її звали? Як відкривали церкву, то вона вже була хвора і старенька, але вишила... Ще Зоя Клебанська була 1942-го року. Вона касиром у церкві працювала і вишивала», – пригадують мешканки села Скірче.

Через роки до церкви почали приносити свої вироби вже їхні діти.

«Наприклад, ці два рушники, що на іконах біля іконостасу, вишила вчителька наша», – додають селянки.

У стінах храму зібрали величезну колекцію вишитих рушників. Це вироби кількох поколінь місцевих майстринь. Тут рушники, і вишиті гладдю та хрестиком, і виконані з бісеру.

Збирає вишиті подарунки церкві від односельчан Марія Павлівна, яка працює у храмі касиром. Вона їх пере, прасує і зберігає в дерев’яній скрині. Час від часу скриня поповнюється новими роботами. Звідти Марія Павлівна бере вишиті рушники, якими прикрашає церковний інтер’єр. Кожна колекція рушників підібрана під конкретну подію в церкві чи релігійне свято.

«Як відкривали церкву, дві пари риз вишили», – пригадує Марія Павлівна.

Перші вишиті хоругви сюди принесла мешканка села Олександра Яблончук, свекруха Марії Павлівни.
Читати ще: Бог дав талант: вишиті картини волинянки розійшлися всім світом

Як розповідають місцеві, свою церкву вони дуже люблять. Збудували її самотужки вже в роки незалежної України.

«Ми свою церкву любимо. Вона нам дуже затишна, привітна. Заходиш в церкву і відчуваєш благодать. Я люблю вранці, як нікого немає, коли служба має бути, прийти, підготувати все, помолитися», – наголошує Марія Павлівна.

Близько 50 років селяни ходили на церковні служби до храмів сусідніх населених пунктів. Бо ж попередню церкву, в часи Другої світової спалили.

Старші люди пояснюють свою любов до церкви і служінь ще й тим, що були поколінням, яке в радянські часи фактично відлучили від церкви.

«Ми, можна сказати, були відлучені від церкви. Все було таємно. Наприклад, мої діти були похрещені десь вночі», – говорить Марія Павлівна.

Тепер же, як кажуть, надолужують те, чого були позбавлені колись. Привчають до цього своїх дітей та онуків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus