USD 40.80 41.15
  • USD 40.80 41.15
  • EUR 40.80 41.10
  • PLN 10.10 10.30

Щоденне вживання полівітамінів може збільшити ризик ранньої смерті

28 Червня 2024 06:20
Щоденне вживання полівітамінів не допомагає людям жити довше. Ба більше, воно може збільшити ризик ранньої смерті.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в науковому журналі Jama Network, повідомляє Українська правда з посиланням на The Guardian.

Раніше вчені вже ставили під сумнів користь полівітамінів для здоров’я і попереджали про можливу шкоду від них. Наприклад, дослідження показало, якщо природні джерела бета-каротину захищають від раку, то добавки з бета-каротином можуть підвищити ризик раку легенів і серцевих захворювань.

Науковці зі США проаналізували дані трьох великих медичних досліджень, розпочатих у 1990-х роках, які збирали детальну інформацію про щоденне вживання полівітамінів. Їхніми учасниками були понад 390 тисяч дорослих без серйозних хронічних захворювань. За ними спостерігали понад 20 років.

Читати ще: Щеплення від сказу: чи достатньо на Волині антирабічної вакцини

Вчені не знайшли доказів того, що щоденне вживання полівітамінів подовжує життя. Щобільше, вони виявили на 4% вищий ризик смерті серед тих, хто приймав їх у перші роки спостереження.

Причинами такої тенденції можуть бути дві: власне шкода від полівітамінів або те, що люди починають їх вживати, коли розвивається певна хвороба.

За словами співавтора дослідження Ніла Барнарда, вітаміни можуть бути корисними в конкретних випадках. Наприклад, вітамін С рятує від цинги, а бета-каротин, вітаміни С і Е та цинк уповільнюють вікову дегенерацію жовтої плями, що може призвести до серйозної втрати зору.

Проте, як стверджує Барнард, «полівітаміни дають забагато обіцянок і не виконують їх». Замість них краще вживати здорову їжу, яка дає широкий спектр мікроелементів, макроелементів і клітковини, обмежуючи при цьому насичені жири та холестерин.

«Суть в тому, що полівітаміни не допомагають. Наукового обґрунтування цьому немає», – зауважив дослідник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus