USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.69

Щеплення від сказу: чи достатньо на Волині антирабічної вакцини

27 Червня 2024 11:46
У медичних закладах Волинської області станом на 25 червня є 945 доз антирабічної вакцини та 383 дози антирабічного імуноглобуліну, котрі необхідні людині у випадку контакту з інфікованими на сказ тваринами.

Про це в коментарі Суспільному розповів начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух. З його слів, наразі цієї кількості препаратів достатньо.

«В розрізі кожного закладу охорони здоров’я є наявність антирабічної вакцини, є потреба закладу. Звичайно, десь трошки не вистачає, але антирабічна сироватка є. Це достатня кількість для того, щоб надавалася медична допомога», – сказав посадовець.

Читати ще: На Волині безплатно вакцинуватимуть домашніх тварин проти сказу

На території Волині діє 31 центр антирабічної допомоги при медичних закладах, зазначив Юрій Легкодух. Наразі антирабічна вакцина є в таких закладах охорони здоров’я області:

Волинська обласна клінічна лікарня – 29 вакцин;

Луцька центральна районна лікарня – 11 вакцин;

Ковельське міськрайонне медичне об’єднання – 330 вакцин;

Володимирське територіальне медичне об’єднання – 57 вакцин;

Нововолинська центральна міська лікарня – 77 вакцин;

Горохівська багатопрофільна лікарня – 54 вакцини;

Ратнівська центральна районна лікарня – 18 вакцин;

Любомльське територіальне медичне об’єднання – 70 вакцин;

Турійська лікарня планового лікування – 6 вакцин;

Старовижівська багатопрофільна лікарня – 20 вакцин;

Любешівська багатопрофільна лікарня – 50 вакцин;

Маневицька багатопрофільна лікарня – 70 вакцин;

Іваничівська багатопрофільна лікарня – 62 вакцини;

Рожищенська багатопрофільна лікарня – 30 вакцин;

Ківерцівська центральна лікарня – 61 вакцина.

«По центрах у нас є налагоджена комунікація. Якщо у якомусь центрі немає антирабічної вакцини чи є проблематика, то ми можемо перерозподілити між закладами охорони здоров’я. Якщо навіть буде проблемна ситуація, ми можемо попросити по Україні. Якщо потрібно – це робимо», – сказав начальник обласного управління охорони здоров’я.

Юрій Легкодух зазначив, що кожна лікарня має розроблений протокол надання медичної допомоги людині для запобігання виникнення сказу. Щеплення можна отримати в травмпункті або хірургічному відділенні.

Начальник обласного управління охорони здоров’я додав, що антирабічну вакцину та антирабічний імуноглобулін лікарні отримують централізовано через Міністерство охорони здоров’я.

Довідка

Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу, інформує Центр громадського здоров’я. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року. У разі інфікування хворого слід негайно госпіталізувати та ввести антирабічну вакцину. Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні. Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus