USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.30 10.55

Село-привид на Волині: чому жителі покинули Барвінок

24 Червня 2024 08:12
На Волині є село-привид, яке існує лише на карті області. Доїхати до нього можна, але людей там не застати. Останні жителі переселилися до сусіднього села, змушені були покинути своє рідне.

Ще у 70-х роках тут жили люди, але тепер від колишнього села залишилася хіба що мальовнича назва Барвінок. Ну а про дорогу нагадують тільки високі дерева, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

До 1964 року село Барвінок Луцького району мало назву Броніславівка. Тепер на місці будинків – зарослі садки. Павліна Степанівна Чилій – одна з небагатьох, хто пам’ятає, як тут вирувало життя. Жінка переселилася до Хорохорина. Весільні фото на стіні були зроблені у Барвінку в 1957 році.

«У 59-му син родився. Через два роки і п’ять місяців – дочка. Хата маленька: ліжко одне, друге, стіл, колиска одна стоїть, одна висить над нею. Отак жили ми на хуторі. Певне, зо три роки там була. Я зараз показала би, де чия хата була. Я все знаю», – говорить Павліна Чилій.

Село було електрифіковане.

«Там весело було, люди такі дружні. Заборонили будуватися і всі мусили вибиратися. Держава заборонила. То було в 70-х роках. Хутори зносили. Там же і ферма була. І людей багато було. Хутори були великі. Дубина, Матильдув, Камелювка. Повибиралися люди, а хтось залишився один», – пригадує Павліна Чилій.

Раніше лише на центральній вулиці було близько 30 будинків, пригадує жінка.
Читати ще: Мальовничі куточки Волині: село, де всього 35 мешканців

«Снилося не раз. То ж вся молодість пройшла. Дім, ліс, суниці збирали, корови пасли. Я чотири роки в школу ходила, в полотняній торбі книжки носила, бо не було за шо купити. А як колись ждав свята, то не міг дождатися, бо як буде свято, то щось смачненьке зготовлять. А так у буденний день – суп, борщ, картопля, каша. Більш нічого не було», – ділиться спогадами Павліна Чилій.

І хоч у Барвінку люди не розкошували, але вміли радіти, розказує жінка.

«Вечорниці були. Було 11 дівчат і 11 хлопців на нашій вулиці. Музика щонеділі. Вдень наробишся, а в неділю ще на базар попреш, яйця занесеш, продаси і прийдеш. Але танцюєш – ніг не чуєш».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Тушкований броньовик Показати IP 24 Червня 2024 12:13
Ну і??? То чому ж таки люди покинули село? Відповіді так і не немає
Капітан Слідбуло до Тушкований броньовик Показати IP 24 Червня 2024 12:50
слід було уважніше слухати.Влада заборонила будувати нові хати,тому молоді сім'ї були змушені будуватись в сусідніх селах.
232 до Тушкований броньовик Показати IP 24 Червня 2024 13:27
Читати - це не тільки літери знайомі шукати, а й сприймати зміст написаного
Тушкованому дурню до 232 Показати IP 24 Червня 2024 16:28
В ті роки зносили хутори і усіх відправляли в село. Дуже проста відповідь, але дятлу важко пояснити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus