USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.55 41.85
  • PLN 10.50 10.65

СБУ ліквідувала ботоферму, яка створила понад три тисячі фейкових акаунтів для інформдиверсій проти України

7 Квітня 2023 22:22
Кіберфахівці Служби безпеки України нейтралізували у Кропивницькому ботоферму, яка діяла на користь російських спецслужб.

У результаті слідчо-оперативних дій затримано організатора ворожого осередку. Ним виявився переселенець із Запоріжжя, який переїхав на Кіровоградщину після початку повномасштабного вторгнення. Про це інформують в СБУ.

Там він розпочав масово створювати анонімні акаунти у соцмережах і продавати їх через даркнет. Відповідне обладнання встановив в орендованій квартирі одного зі спальних районів обласного центру. Середня вартість одного бота – 200 гривень.

Встановлено, що зловмисник створив майже три тисячі фейкових акаунтів, які планував продати на загальну суму більш ніж пів мільйона гривень.

Читати ще: Створювали по 500 акаунтів для кремлівської пропаганди на день: СБУ ліквідувала ворожу ботоферму

Основними його клієнтами були представники російських спецслужб, а також підконтрольні їм прокремлівські пропагандисти. Боти потрібні були агресору для розгону дезінформації нібито від імені українських громадян про ситуацію на фронті, а також для спроб дискредитації підрозділів Сил оборони. Таким чином ворог намагався розхитувати внутрішньополітичну обстановку в різних регіонах України в умовах війни.
Під час обшуку в орендованій квартирі фігуранта виявлено комп’ютерну техніку, спеціалізоване обладнання, три тисячі SIM-карток, які він використовував у протиправній діяльності.

Читати ще: У Луцьку викрили ботоферму, яка готувала інформаційні атаки на лідерів думок

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.
Розглядають питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігуранта та обрання йому міри запобіжного заходу – тримання під вартою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus