USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.72

Ретросвітлини, смаколики і концерт: у Луцьку – вечір пам’яті Олени Пчілки. Фото

Сьогодні 16:51
Виставка ретросвілин представниць роду Косачів-Драгоманових, експозиція збірок творів Олени Пчілки і видань, присвячених їй, частування смаколиками, приготовленими за рецептами сім’ї Косачів, а також багата концертна програма з декламацією віршів письменниці та виконанням пісень на тексти авторки: таким був вечір пам’яті Олени Пчілки в Луцьку.

Нагадаємо, що цього року відзначаємо 175-ту річницю з дня народження видатної українки.

Мистецький захід відбувся в обласному театрі ляльок 4 жовтня. Його організували ВОГО «Нова Перспектива» та обласний театр ляльок за підтримки департаменту культури, молоді та спорту Волинської ОДА, Луцької міської ради, ВНУ імені Лесі Українки, обласної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки.

Олена Пчілка (1849-1930) – видатна українська письменниця, меценатка, видавчиня, перекладачка, етнографиня, фольклористка, громадська діячка – померла 4 жовтня 1930 року.
Ідея, провести захід, присвячений пам’яті Олени Пчілки, виникла ще весною, однак тоді подію не встигли організувати, пригадав очільник обласного театру ляльок Вадим Хаїнський.

«Тетяна Ціхоцька – дослідниця, авторка пісень на вірші і Олени Пчілки, і Лесі Українки, тому я звернувся з цією ідеєю до неї. Вона з радістю відгукнулася. І ми разом продумали захід, запросили виконавців», – розповів Вадим Хаїнський.

Він наголосив, що постать Олени Пчілки велична, однак належним чином не розкрита, переважно вона знана як матір Лесі Українки.

«Ми хотіли показати, що Олена Пчілка – самодостатня постать. Тому всю концертну програму присвятили саме Олені Пчілці та її творчості», – додав керівник театру ляльок.
Співачка, композиторка, голова ВОГО «Нова Перспектива» Тетяна Ціхоцька зауважила, що насправді Олена Пчілка – це мегавелика постать, тому краяни повинні пишатися тим, що вона любила Волинь і творила тут, зокрема дуже багато своїх віршів присвятила Волині.
Читати ще: Від ляменту до пісні про гетто: Олександр Котис провів мандрівку п’ятьма століттями поезії про Луцьк

«Я хочу, щоб ми високо шанували і Лесю Українку, і Олену Пчілку. Виставку ретросвілин «Цвіт Косачів-Драгоманових» я готувала до 150-ї річниці з дня народження Лесі Українки у 2021 році й так вийшло, що Олена Пчілка стала центральною постаттю цієї фотовиставки. Це абсолютно не безпідставно. Також хочу сказати, що за кілька місяців до повномасштабної війни я працювала над великим проєктом про Олену Пчілку. Він мав би тривати пів року. Цей проєкт я разом з обласною науковою бібліотекою імені Олени Пчілки подавала на конкурс від Українського культурного фонду. На жаль, усе перервала велика війна… Теперішній захід – це лише маленька частинка з того проєкту, який, сподіваюся, вдасться реалізувати в майбутньому», – поділилася Тетяна Ціхоцька.
Понад 10 років тому вона створила дитячу фольклорну студію «Жайворонки». Її базовим репертуаром є фольклор, зібраний Лесею Українкою, і пісні на вірші Олени Пчілки.

«Під час концерту дітки виконують мої пісні на вірші Олени Пчілки. Я хочу, щоб ці пісні дійсно стали популярними і щоб волиняни пізнавали Олену Пчілку через її дитячі твори. Я давно в цьому матеріалі тішуся та кохаюся, щоразу відкриваю для себе щось нове, жадібно пізнаю, шукаю й насолоджуюся тим, що знаходжу про цю родину. Наприклад, фотовиставка є презентацією саме жінок роду Косачів-Драгоманових. Кожен портрет є своєрідним порталом у життя в ту епоху через долю певної представниці роду», – акцентувала Тетяна Ціхоцька.
Узагалі в родині Косачів-Драгоманових усі жінки – мегапостаті, додала вона, адже всі були активні та з Україною в серці. Своєю чергою натхненницею для всіх них була саме Олена Пчілка.

«Нам її ще пізнавати і пізнавати. Для багатьох буде здивуванням те, що вона була не менш плідною у своїй творчості, ніж Леся Українка», – сказала Тетяна Ціхоцька.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus