USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Реанімобіль з чемпіонату і допомога на деокупованих територіях: як працює Волинський центр екстреної меддопомоги

28 Травня 2024 17:29
Працівники Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф зустрічали в Луцьку колег після їхньої перемоги на чемпіонаті України з кульками, оплесками та словами вітань. На чемпіонаті команда волинських медиків виграла реанімобіль.

Як розповів Суспільному лікар з медицини надзвичайних ситуацій Олександр Бучинський, упродовж двох днів відбулося вісім етапів, під час яких медики надавали допомогу в різних ситуативних обставинах.

«Ось наш приз, кубок і позаду – нова швидка. Були різні ситуативні задачі, максимально наближені до реальних, як звичайний виклик наш. Була і реанімація новонароджених, і дорослий критичний стан, і дитячий. Масовий випадок, коли, за легендою, був приліт по базі, де було кілька постраждалих», – сказав медик.
Усі завдання мали свій рівень складності, зазначила парамедикиня відділу медицини катастроф Анастасія Сіжук, але найтяжче було розпочати.
«Перший етап завжди хвилює, і ми почали гарно, я вважаю, і далі всі етапи пішли у нас легше, ніж перший», – розповіла медикиня.

Читати ще: Щоб врятованих життів було більше: у Луцьку відкрили медичний центр симуляцій «Новамед». Фото

У складі журі конкурсу був директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на Волині Анатолій Каленюк. З його слів, кожне таке змагання – це досвід.
Також він пригадав, як йому разом із двома фельдшерами та водієм довелося працювати на деокупованих територіях. Анатолій Каленюк додав: картина була жахливою.

«Було сформовано бригаду, і ми вирушили допомагати на деокупованій території Херсонської області. Люди були без медичної допомоги, без екстреної медичної допомоги. Немає ні фельдшерів, ні ФАПів, нічого не працює, немає можливості купити ліки. Люди просто сиділи в погребах», – додав він.
Лікар з медицини невідкладних станів Аркадій Шостак мав досвід служби у війську: його призвали на військову службу в березні 2022-го. Під час служби, з його слів, двічі отримував поранення. Зараз він демобілізований за віком і повернувся до роботи в екстренці.
«Найважче – коли не можна евакуювати поранених: коли посилаєш медицину по них, підбивають, ідуть втрати. Поранення було, «Ураган» вистрелив і касетою пробило руку мені. Друге поранення отримав в липні під час наступу на Роботине: було пошкодження барабанної перетинки, струс головного мозку», – розповів медик.
Директор центр екстреної меддопомоги та медицини катастроф Володимир Шмаль зазначив, що робота медиків у мирний час і воєнний надзвичайно різниться.
«Зараз ми виїжджаємо не тільки для надання медичної допомоги жителям Волинської області, а дуже багато є викликів до внутрішньо переміщених осіб. Також велика частина роботи у нас зараз – це зустрічі санітарних поїздів, перевезення військових, але все це ми готові робити, аби пришвидшити нашу перемогу», – додав Володимир Шмаль.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus