USD 41.05 41.37
  • USD 41.05 41.37
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.60

Помер лауреат Нобелівської премії з фізики Лі Цзундао

Сьогодні 00:16
Лауреат Нобелівської премії з фізики 1957 року китайсько-американський науковець Лі Цзундао помер у віці 97 років.

Про це повідомляє The Washington Post, передає Укрінформ.

У спільному некролозі Інституту Лі Цундао при Шанхайському університеті Цзяо Тун і Китайського центру передової науки і технологій зазначається, що Лі помер у неділю у своєму будинку в Сан-Франциско.

Лі Цзундао народився в Шанхаї 24 листопада 1926 року. Під час навчання в університеті отримав стипендію від уряду для навчання в аспірантурі у США.

У 1946-1950 роках він навчався в Чиказькому університеті під керівництвом Енріко Фермі, нобелівського лауреата з фізики. У 1953 році Лі прийшов на посаду доцента у Колумбійський університет, де за три роки став наймолодшим професором. Він розробив модель для вивчення різних квантових явищ, відому як «модель Лі».

У 1957 році 31-річний Лі отримав Нобелівську премію з фізики разом з Чженьнін Янгом за роботу з дослідження симетрії субатомних частинок при їх взаємодії з силою, яка утримує атоми разом. Він став другим наймолодшим ученим, який здобув цю нагороду.

Читати ще: Помер розробник літаків «Антонов», Герой України Дмитро Ківа

З 1962 року Лі став натуралізованим громадянином США, почесним професором Колумбійського університету в Нью-Йорку.

У 1970-х роках Лі неодноразово повертався на батьківщину, щоб читати лекції та заохочувати розвиток науки.

Роботи науковця дали змогу поглибити розуміння фізики елементарних частинок, статистичної механіки, астрофізики та квантової теорії поля.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus