USD 41.25 41.58
  • USD 41.25 41.58
  • EUR 41.40 41.80
  • PLN 10.30 10.60

Помер розробник літаків «Антонов», Герой України Дмитро Ківа

Сьогодні 11:11
24 липня на 82-му році помер найвідоміший український авіаконструктор, ексгендиректор «Антонова» та Герой України Дмитро Ківа.

Про це повідомила пресслужба українського державного авіаційного підприємства «Антонов», передає Главком.

Дмитро Семенович народився 8 жовтня 1942 року. Його шлях на ДП «Антонов» розпочався у 1964 році, після закінчення Харківського авіаційного інституту. На підприємстві пройшов усі етапи становлення як авіаційний фахівець.

Спочатку Ківа працював провідним спеціалістом, конструктором у підрозділі, який розробляв конструкції фюзеляжів літаків. А за кілька років він став уже провідним конструктором, заступником головного конструктора. З 1987 року – головним конструктором. З 1990 до 2005 року – перший заступник генерального конструктора. А в період з 2005 до 2015 року очолював роботу підприємства на посаді президента – генерального конструктора. З 2015 до 2016 року – генеральний конструктор.

Під його керівництвом «Антонов» вдало подолав важкий економічний період у країні.
З ім’ям Дмитра Ківи пов’язаний розвиток напрямку сертифікації авіаційної техніки, передусім комерційного варіанта «Руслана» – літака Ан-124-100.

Він брав безпосередню участь у створенні практично всіх літаків «Антонов», зокрема Ан-3, Ан-28, Ан-32, Ан-74, Ан-70, Ан-124 «Руслан», Ан-225 «Мрія», Ан-140, Ан-148, Ан-158, Ан-178, Ан-132D та численних модифікацій машин сімейства АН.

Дмитро Семенович є автором понад ста наукових праць, присвячених авіабудуванню, 18 авторських свідоцтв і патентів у галузі розробок пасажирських, транспортних, багатоцільових літаків, досліджень і розробок літаків короткого злету та посадки.

Серед багатьох міжнародних відзнак, які стверджують світове визнання творчого доробку Дмитра Ківи, його авторитет у світовому літакобудуванні, – нагорода міжнародної організації з забезпечення безпеки польотів (FSF).
Дмитро Ківа – Герой України, Академік Національної академії наук України, заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України. Відзначений багатьма орденами й медалями України, зокрема орденом Ярослава Мудрого, орденом Держави, «За заслуги» трьох ступенів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus