USD 41.60 41.85
  • USD 41.60 41.85
  • EUR 41.60 41.85
  • PLN 10.50 10.70

Польща проведе безпекову операцію на кордоні з Білоруссю

Сьогодні 09:49
Варшава з 1 серпня розпочинає нову операцію з гарантування безпеки на кордоні з Білоруссю під назвою «Безпечне Підляшшя».

Про це у середу під час спільної пресконференції у Варшаві заявили глави міноборони та МВС Польщі Владислав Косіняк-Камиш та Томаш Сємоняк, передає кореспондент Укрінформу.

«З 1 серпня розпочинається нова місія. Будуть завершені дві операції: одна навчальна, інша – з охорони кордону, і розпочнеться єдина операція – «Безпечне Підляшшя», в якій візьмуть участь до 17 тисяч військовослужбовців», – повідомив віцепрем’єр, міністр національної оборони РП Косіняк-Камиш.

За його словами, за проведення операції відповідатиме 18-а механізована дивізія ЗС Польщі.

Косіняк-Камиш поінформував, що для підготовки військовослужбовців для дій на кордоні буде направлено поліцейських, які мають відповідний досвід, і які, зокрема, брали участь у місії в Косові.

Глава МВС Польщі Сємоняк звернув увагу, що рішення про запровадження у червні буферної зони на кордоні з РБ дає свої позитивні ефекти: кількість спроб нелегального перетину кордону зменшилася вдвічі. Він зауважив, що це є результатом того, що вдалося віддалити від кордону так званих перевізників нелегальних мігрантів. Під час конференції поінформовано, що торік було затримано 600 кур’єрів, які намагаються перевозити нелегальних мігрантів з кордону на захід Європи, а в цьому році – 400.

Читати ще: Україна попередила Білорусь про наслідки підписання угод з окупаційною владою Криму

За словами Сємоняка, з 4 червня поліцейські з відповідним досвідом провели навчання для 12 тисяч військовослужбовців.

Він повідомив, що останнім часом Прикордонна служба РП підписала дві угоди, що стосуються зміцнення загородження на кордоні, зокрема і його електронної частини.

Сємоняк також поінформував, що разом із МЗС Польщі здійснюються заходи щодо переконання громадян країн, звідки походять нелегальні мігранти, що їхні дії на польсько-білоруському кордоні є злочином. Відповідні інформаційні дії проводяться на території цих країн.

За його словами, з іншого боку чиниться політичний тиск на Білорусь, аби вона відмовилася від організації так званого міграційного тиску на кордоні. Сємоняк також підкреслив, що Польща вимагає від Білорусі співпраці у слідстві щодо поранення на кордоні польського військового, що призвело згодом до його смерті. Варшава вимагає від Мінська знайти і передати польській стороні цю особу.

Читати ще: «Реагуватимемо на всі зміни обстановки», – ДПСУ про кордон з білорусами

Буферна зона на польсько-білоруському кордоні, яку було запроваджено 13 червня, загалом має довжину близько 60 км: на понад 40 км не можна перебувати у прикордонній зоні на глибину до 200 м, а на ділянці 16 км – до 2 км. Її запровадили рішенням глави МВС Польщі на три місяці.

У 2022 році Польща побудувала на кордоні з Білоруссю загородження заввишки 5,5 м і завдовжки 186 км, встановила сучасну систему електронного моніторингу у відповідь на штучне створення від літа 2021 року Білоруссю та Росією міграційного тиску на кордоні РБ з Польщею та Балтійськими країнами. Нещодавно ухвалено рішення про модернізацію цього загородження.

Читати ще: Польща та країни Балтії хочуть, аби ЄС створив оборонну лінію на кордоні з Росією й Білоруссю

Варшава до 2028 року в межах масштабної програми «Щит Схід» також побудує на кордоні з Росією і Білоруссю укріплення, системи виявлення й оповіщення, передові бази, логістичні вузли й системи протидії безпілотникам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus