USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Україна попередила Білорусь про наслідки підписання угод з окупаційною владою Криму

Сьогодні 17:50
Україна попередила Білорусь про наслідки підписання угод з окупаційною владою Криму, наголосивши, що це є демонстрацією визнання російської окупації українського півострова.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Андрій Сибіга у Facebook, цитує «Європейська правда».

За словами Сибіги, українській стороні відомо щонайменше про сім договорів, які підписані регіонами та містами Білорусі з окупаційними «органами влади» в Криму.

Дипломат поінформував, що у червні місто Вітебськ та Вітебська область уклали «угоди» з окупаційною владою міст українського Криму – Сімферополя та Феодосії, а також «радою міністрів» і «міністерством культури та туризму» Криму та Сакським районом півострова.

Читати ще: У Штатах вважають, що армія РФ не здатна на значний прорив в Україні, – NYT

Також був підписаний протокол про наміри щодо створення вільної економічної зони Вітебськ – ТОТ Крим.

«Усі факти протиправних дій, які становлять загрозу суверенітету і територіальній цілісності України, чітко фіксуються правоохоронними органами нашої держави. Проводиться відповідне розслідування, за результатами якого причетні не залишаться безкарними і будуть притягнені до правової відповідальності», – наголосив Сибіга.

Він зазначив, що посадовці, які беруть участь у підготовці та підписанні таких «документів», стануть предметом розгляду для застосування санкційних обмежень партнерами України.

Читати ще: ЄС ще на рік продовжив санкції за анексію Росією Криму

«Кожна злочинна дія проти Української держави та її територіальної цілісності матиме наслідки для суб’єктів, які нехтують міжнародним правом», – підкреслив представник МЗС.

Як повідомлялося, у 2023 році голова виконавчого комітету Вітебської області Білорусі Олександр Суботін підписав угоду про співпрацю з владою анексованого Криму, який офіційний Мінськ визнає територією України.

«Крим де-факто – це російський Крим. Після референдуму та де-юре Крим став російським», – казав білоруський диктатор Олександр Лукашенко у листопаді 2021 року, додавши, що має цілковите право на відвідування Криму.

У липні 2022-го, вже після початку повномасштабної війни РФ проти України, Лукашенко заявив, що він де-факто й так визнав утворення «ЛНР» і «ДНР», а також анексію Криму Росією і в разі необхідності видасть відповідний указ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus