USD 40.65 40.97
  • USD 40.65 40.97
  • EUR 40.85 41.30
  • PLN 10.00 10.25

Польща до 2028 року побудує майже 700 кілометрів фортифікацій на кордоні з Росією і Білоруссю

28 Травня 2024 22:39
Варшава до 2028 року збудує на кордоні з Росією і Білоруссю укріплення, системи викриття й оповіщення, передові бази, логістичні вузли й системи протидії безпілотникам.

Будівництво здійснюватиметься у межах масштабної програми «Щит Схід». Про це повідомило керівництво Міністерства національної оборони Польщі і ЗС країни, передає Укрінформ з посиланням на Wnp.pl.

«Ми маємо захистити близько 700 кілометрів кордону, в тому числі 400 кілометрів з Білоруссю... Ми хочемо, щоб цей проєкт був реалізований негайно, він розпочнеться ще цього року», – заявив заступник міністра національної оборони Польщі Цезарій Томчик.

Він додав, що Польща хоче завершити до 2028 року проєкт, вартість якого становить 10 мільярдів злотих (понад 2,5 млрд дол.).

Читати ще: Польща обмежить пересування російських дипломатів по країні

Віцепрем’єр, міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш зазначив, що це найбільша оборонна програма такого типу від 1945 року. Він висловив сподівання, що програму підтримає весь польський політикум, різні інституції, локальна спільнота і жителі прикордонних регіонів.

Польський урядовець зауважив, що до реалізації програми, окрім Міноборони, буде задіяно МВС, а також Міністерство державних активів, Міністерство клімату та навколишнього середовища, Міністерство інфраструктури, Міністерство розвитку, а також інші організації та органи місцевого самоврядування. Провідну роль у міжурядовій групі з реалізації програми відіграватиме Міноборони. Натомість Міністерство внутрішніх справ та адміністрації відповідатиме за захист населення та питання, безпосередньо пов’язані з безпекою кордону.

Міністерство держактивів відповідатиме за координацію роботи ОПК, задіяного до реалізації програми, а Міністерство інфраструктури та навколишнього середовища займатиметься питаннями екологічних дозволів. Тим часом Міністерство інфраструктури відповідатиме за питання доріг та іншої транспортної інфраструктури в регіоні, де відбуватимуться роботи.

Читати ще: Країни Балтії, Польща, Фінляндія і Норвегія домовилися створити «стіну з дронів» на кордоні

Програма фінансуватиметься з польського бюджету і у значній мірі – з європейських коштів.

Як зазначив начальник Генштабу ЗС Польщі Вєслав Кукула, усі проєкти в межах програми «Щит Схід» координуватимуться на рівні Генштабу. Він зазначив, що ключовими у програмі будуть наступні елементи: система викриття дій противника (радари і супутники виявлення); система щонайменше восьми передових логістичних баз (бункери, укриття для військових та цивільних, а також складів боєприпасів); система дорожніх переправ чи перешкод для підвищення мобільності своїх військ і ускладнення діяльності військ противника, а також адаптація природного ландшафту до дій армії.

Як повідомляли, про план реалізації програми «Щит Схід» нещодавно поінформував глава польського уряду Дональд Туск.

У 2022 році Польща побудувала на кордоні з Білоруссю загородження заввишки 5,5 м і завдовжки 186 км, а також встановила сучасну систему електронного моніторингу.

Це було відповіддю на штучне створення від літа 2021 року Білоруссю та Росією так званого міграційного тиску на кордоні РБ з Польщею та балтійськими країнами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus