USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.75

Перша за роки незалежності: науковці Лесиного вишу видали «Історію Волині». Фото

Сьогодні 17:03
Уперше за роки незалежності друком вийшла книга, присвячена історії Волині, тим подіям, які відбувалися на території краю від найдавніших часів до сьогодення.

Книгу «Історія Волині» презентували 23 серпня в головному корпусі Волинського національного університету імені Лесі Українки.

На сторінках цієї книги у хронологічному порядку висвітлено побутові та доленосні, культурні й політичні явища в житті мешканців Волині. Основою оригінальної джерельної бази для видання стали архівні матеріали, публікації українських та іноземних учених.

Над книгою працював колектив із понад 30 науковців факультету історії, політології та національної безпеки університету імені Лесі Українки та деяких інших установ. Книга розрахована на науковців, викладачів, учителів, аспірантів, студентів, учнів, усіх, хто цікавиться історією Волині.

Головний редактор видання – кандидат історичних наук, професор кафедри історії України та археології ВНУ імені Лесі Українки Микола Кучерепа.
«Ми давно розглядаємо університет як центр освіти, культури, волонтерства, просвітницької діяльності. Надзвичайно важливі наукова робота і виконання проєктів, які мають і регіональне, і національне значення. Я пишаюся таким національним проєктом, як Повне академічне зібрання творів Лесі Українки в 14 томах. Він показав, що науково-педагогічний колектив університету здатний виконувати національні проєкти. Я надзвичайно пишаюся тим, що ми підходимо до завершення ще одного проєкту – це зібрання творів Олени Пчілки. Ідеться про 12 томів. Переважну частину творів і листів буде видано вперше. Волинь має винятково потужну освітню традицію, потужну історію, і ми як справжні патріоти свого краю маємо це вивчати і робити гарну промоцію. Презентація книги «Історія Волині» – це саме те, що потрібно для вивчення й популяризації нашої рідної регіональної історії», – привітав присутніх ректор Університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось.
Читати ще: «Вступна кампанія зазнала серйозних змін», – ректор ВНУ Анатолій Цьось. Інтерв’ю

«Історія Волині» складається зі вступу, одинадцяти розділів, висновків, списку рекомендованої літератури, іменного та географічного покажчиків. Розділи присвячені основним віхам розвитку регіону: «Край у давнину», «В часи Київської Русі», «Волинсько-Галицьке князівство», «У складі Великого князівства Литовського (XIV ст. – 1569 р.)», «За часів Речі Посполитої (1569–1795 рр.)», «В імперській Росії», «Велика війна й Українська революція (1914–1921 рр.)», «Між двома війнами (1921–1939 рр.)», «Друга світова війна на Волині (1939–1945 рр.)», «Волинь радянська (1944–1991 рр.)» та «В незалежній Україні (1991–2022 рр.)».

Книга яскраво проілюстрована: містить багато репродукцій гравюр, ікон, давніх портретів, картин, архівних і сучасних світлин, які засвідчують уявлення волинян про минувшину краю.
«Вітаю всіх присутніх із такою вагомою подією в нашій волинській історії. Врешті-решт ми отримали те, чого прагнули. Ми прагнули відтворити ті події, які відбувалися на Волині з найдавніших часів до сьогодення. Хочу сказати, що до цього ми за 33 роки незалежності не мали власної української історії, не мали історії Волині. Останню книгу про історію Волині було видано ще в 1988 році. Звичайно, вона була невеличка за обсягом й об’єктивно не відображала те, що називається історією Волині. Вона була глибоко цензурована компартійними вождями, і люди з неї не могли дізнатися всю правду», – розповів професор Микола Кучерепа.

Він наголосив: історію Української РСР та історію окремих її регіонів дозволялося висвітлювати лише в органічному зв’язку з нашим нинішнім агресором.

«Історія нашого краю досить колоритна та багата. І авторський колектив поставив собі за мету висвітлити події, які відбувалися на території нашого краю від найдавніших часів і до сьогодення. У центрі уваги – політичні події, суспільні рухи, економічне життя, розвиток освіти, мистецтва, культурні зв’язки нашого краю з іншими регіонами України та європейськими країнами. Коли ми почали підготовку книги, наші автори мали багаті напрацювання. Але знову ж таки, нам довелося працювати в архівах – не тільки в архівах Волині, Рівненщини, Тернопільщини, але й у центральних державних архівах, зарубіжних архівах. Таким чином ми мали велику джерельну базу. Також вивчали наявну літературну базу», – сказав редактор книги Микола Кучерепа.
Читати ще: «Велике щастя, що з Луцьком трапився Котис». Із презентації книги «Тисяча років життя та історії»

Як акцентував декан факультету історії, політології та національної безпеки, доктор політичних наук, професор ВНУ імені Лесі Українки Ярослав Ярош, презентована книга – це вже друге видання. Перше було опубліковано в 2023 році у видавничому домі «Гельветика». До слова, тоді книгу було представлено на Всеукраїнській виставці-форумі, де її визнали найкращою краєзнавчою книгою. Цьогоріч «Історія Волині» побачила світ у місцевому видавництві «Надстир’я» накладом у 500 примірників.
Читати ще: Ярослав Ярош – про 10 років війни: «Росія не зупиниться на Україні. Її плани глобальніші». Інтерв’ю

Із вітальними словами до присутніх звернулися запрошені гості, зокрема Митрополит Луцький і Волинський Михаїл та голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.
«Книга «Історія Волині» – наша візитівка. Це результат величезної роботи. Хочу розповісти, що нещодавно із візитом перебував в одному з комунальних закладів нашої області. Там досі історію міст і сіл Волині вивчають за радянським взірцем. Вважаю, що це має відійти в минуле», – сказав голова облради Григорій Недопад.

За нагоди він вручив колективу факультету історії, політології та національної безпеки Університету імені Лесі Українки почесні грамоти.
Відгуками про «Історію Волині» поділилися рецензенти видання.

Доктор історичних наук, професор кафедри історії України Рівненського державного гуманітарного університету Руслана Давидюк прокоментувала: «Ця книга узагальнює і систематизує історію Волині. Мені видається, що дуже важливо, що відомі історики нашого регіону, відомі історики країни під керівництвом професора Миколи Кучерепи змогли поділитися своїми знахідками під час археологічних експедицій, багаторічними напрацюваннями в українських і закордонних архівах, бібліотеках і музеях. Вихід у світ цієї книги саме зараз, у такий непростий для України час, – це досить символічно і знаково. Власна історія – це основний складник нашої ідентичності, нашої української національної ідеї, національної пам’яті. На сторінках цієї книги ми можемо побачити величезну кількість людей, які символізували собою різні покоління і які боролися за нашу свободу».
Доктор історичних наук, професор кафедри історії імені Миколи Ковальського, заслужений працівник освіти України з Національного університету «Острозька академія» Володимир Трофимович додав: «Широке коло залучених джерел та виважені підходи авторського колективу до реконструкції подекуди надзвичайно складних для трактування, а також моральної та правової оцінки подій забезпечили той рівень автономності від особистих політичних симпатій чи антипатій, що позиціонується в наукових працях як об’єктивність».

Відзначимо, що придбати книгу «Історія Волині» можна, звернувшись до видавництва «Надстирʼя».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus