USD 40.50 40.83
  • USD 40.50 40.83
  • EUR 40.75 40.90
  • PLN 10.00 10.15

Паніка чи продуманий хід? Білорусь заявила про «загрозу» на кордоні з Україною: що кажуть в РНБО і ДПСУ

29 Червня 2024 20:48
Білорусь, яка підтримує Росію у війні, раптом заявила про «загрозу на кордоні з Україною». Так, Державний прикордонний комітет республіки повідомив, що їхні прикордонники вживають заходів щодо додаткового прикриття державного кордону.

Про це пише ТСН.

«Державний прикордонний комітет має у своєму розпорядженні відомості про перебування у смузі відповідальності Житомирського прикордонного загону підрозділів так званого «Російського добровольчого корпусу». Зафіксовано рекогносцирування місцевості та активну розвідувальну діяльність, зокрема з виходом до державного кордону Республіки Білорусь», – йдеться у повідомленні.

У комітеті заявили, що вздовж кордону нібито регулярно відзначаються розвідувальні польоти українських БПЛА.

Читати ще: Протитанкові рови, міни й колючий дріт: як укріплюють кордон з Білоруссю на Волині

«Так, 26 червня в Єльському районі Гомельської області прикордонний наряд від прикордонної застави Мозирського прикордонного загону внаслідок застосування бойової зброї та засобів придушення припинив порушення повітряного простору квадрокоптером, що рухався з української території вглиб Республіки Білорусь. Безпілотний літальний апарат був примушений до посадки за 150 метрів від державного кордону», – заявили в комітеті.

Зазначено, що на флешкарті БПЛА нібито виявлено відеофайли, аналіз яких свідчить, що літальний апарат здійснював розвідку промислових об'єктів, що розташовані на прикордонній території, а також прикордонної інфраструктури.

Читати ще: Мінування та рови: як від Волині до Чернігова укріплюють кордон із Білоруссю

«Крім того, напередодні на цьому ж напрямку в ході проведення оперативних заходів виявлено схованку з компонентами для виготовлення саморобних вибухових пристроїв. Виявлено контейнери з двома кілограмами пластичної вибухової речовини, виконавчими пристроями-підривниками із запалами та детонаторами до них», – пише Державний прикордонний комітет РБ.

Відповідь РНБО України

Керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко заявив, що прикордонникам Білорусі варто б спочатку подивитися, чи не виходять з їхньої території російські ДРГ, а потім говорити про прикордоння України.

«Зрозуміло, що від Путіна надійшло завдання нагнітати у прикордонні. Але вдавати, що нічого не знають про ДРГ з російської армії, – це смішно», – наголосив Коваленко.

Він також додав, що інформаційна операція Росії з нагнітання на кордоні з білорусами розкручується. Вже підключено воєнкорів, які розповідають, що ми готуємо «напад на Білорусь».

Читати ще: Щоб ворог навіть не потикався: показали, як мінують кордон з Білоруссю. Фото

«У той же час, вже тиждень РФ придумує різні вкиди, які відпрацьовують білоруські прикордонники. Сама ж загроза надходить з Білорусі – там є російські ДРГ. Завдання росіян просте – за рахунок нагнітання відтягнути більше наших сил туди. Будь-яка інформація про нашу активність у прикордонні є брехнею. Наявність росіян з боку Білорусі як ДРГ – є. Але для вторгнення сил там немає», – наголосив керівник Центру протидії дезінформації.

Україна «втягує» Білорусь у війну

Заступник командувача сил спецоперацій з ідеологічної роботи збройних сил Білорусі Вадим Лукашевич заявив, що Україна нібито стягує війська до кордону та навіть намагається «втягнути країну у війну».

З його слів, Україна стягує до кордону війська, озброєння та військову техніку. Нібито на Житомирщині «розміщено американські бойові машини піхоти, реактивні системи залпового вогню, важку далекобійну артилерію та іншу техніку».

Читати ще: ЄС розширив санкції проти Білорусі, щоб закрити лазівки для Росії

Ситуацію на білорусько-українському кордоні Лукашевич називає такою, що «характеризується наростанням напруженості».

«Коаліція західних країн розв'язала гарячий конфлікт поблизу нашої території. З їхнього боку роблять спроби залучити нашу країну до війни. За цих складних умов наша країна робить все, щоб зберегти мир на білоруській землі», – висловився він.

Оцінка «загрози» з боку України від ISW

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що заява Білорусі про розгортання на кордоні з Україною батальйону реактивних систем залпового вогню «Полонез» може бути спробами Росії збільшити свою військову присутність у республіці.

Читати ще: Військова поліція Польщі патрулюватиме кордон із Білоруссю

Аналітики наводять заяву білоруського міністерства оборони про нібито розгортання РСЗВ «Полонез» на білорусько-українському кордоні. Причини, наголосили у Мінську, – нібито «складна ситуація», а також раптова перевірка готовності.

Утім в ISW зауважують, що посилення активності у Білорусі може бути зусиллями РФ збільшити свою військову присутність у цій країні, а також подальшу інтеграцію Мінська у сприятливі для Москви рамки та діяльність ПВК «Вагнера» на території РБ.

ДПСУ нагадала білорусам, «звідки готували наступ»

Речник ДПСУ полковник Андрій Демченко у коментарі УП наголосив, що будь-які дії Сил оборони на кордоні з Білоруссю спрямовані на захист нашої держави від агресивних дій ворога, і жодним чином – не на зазіхання на чужі території.

Читати ще: Польща до 2028 року побудує майже 700 кілометрів фортифікацій на кордоні з Росією і Білоруссю

«Останнім часом Білорусь активізувала свої інформаційні вкиди щодо посилення з боку України, зокрема в межах Житомирщини, і що обстановка на білорусько-українському кордоні характеризується наростанням напруженості. Їм ввижається стягування найрізноманітнішніх підрозділів, всього наявного озброєння та техніки. Кого і що вони тільки не згадували, і хто вже тільки не робив такі заяви. Певно, й самі заплуталися в своїх показах. Це знову дуже нагадує тези про те, «звідки готували наступ». Можливо, й карти вже намалювали», – прокоментував Демченко.

У ДПСУ наголосили, що Україна не становить загрози для Білорусі, а навпаки – змушена оборонятися, зокрема і на білоруському напрямку.

«Адже Білорусь продовжує підтримувати терористів, а свого часу відкрила російським загарбникам власний кордон. Україна ж захищає і захищатиме свої території від нападок ворогів», – пояснив речник ДПСУ.

Читати ще: На Волині презентували дві оновлені застави на кордоні з Білоруссю

Демченко наголосив: доки Білорусь перебуватиме в орбіті впливу Росії, доти для України цей напрямок залишатиметься загрозливим, і Сили оборони робитимуть все від них залежне і необхідне, аби посилювати захист української держави.

Він додав, що Україна нарощує фортифікаційні спроможності саме для оборони і аж ніяк не нападу.

«Тому жодних провокацій, як про це заявляє білоруська сторона, в цьому немає», – резюмував Андрій Демченко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 29 Червня 2024 21:24
Менше слів, фортифікації є?
Анонім до Анонім Показати IP 30 Червня 2024 06:58
на папері

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus