USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.56 10.70

Один орендує, а другий сіє: волинські фермери третій рік не можуть поділити землю і врожай

Сьогодні 08:10
У селі Литовеж Володимирського району кілька років тривають земельні розбірки між фермерами-конкурентами. Що ж стало причиною розбрату між чоловіками?

Багато років землероб Валентин Кульмінчук вирощував зернові, організував агрофірму, орендував земельні ділянки в односельців – без укладання договорів, на віру. Однак на горизонті з’явився інший спритний підприємець, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«У людини немає нічого святого. Ходить і переманює старих людей… Він став фермером. Оформив на батька фірму. І ходить, розповідає, що віджав у людей землю», – говорить власник фермерського господарства «ЛЮКС-АГРО-В» Валентин Кульмінчук.

За його словами, конкурент переманює власників паїв, із якими почав у законний спосіб укладати договори оренди, саме в той час, коли земля вже засіяна врожаєм.

«У родини переманив поле, зробив документи і змолотив чотири гектари сої. Потім приїжджає поліція. Він мотивує тим, що в нього є документи», – каже Валентин Кульмінчук.

Це підтверджують і співробітники фермера.

Читати ще: Понад 20 сортів овочів та ягідних культур: досвід фермерського господарства біля Луцька

Раз обпікшись, фермер почав себе убезпечувати: але замість того, щоб піти працювати в правове поле і належним чином проводити операції через договори та податкову, всі перемовини й передачі грошей почав фільмувати на телефон.

Валентин Кульмінчук впевнився, що домовленість із власницею землі відбулася, і засіяв озимі, але знову не оформив оренду в законний спосіб. І навесні все повторилося. Поки пшениця проростала, виявилося, що ця земельна ділянка належить конкуренту, який оформив договір із власницею паю Тетяною.

Як результат – землею користується «ЛИТОВЕЖ АГРО», що належить Володимиру Нероді, а власником врожаю є ФГ «ЛЮКС-АГРО-В», яким керує Валентин Кульмінчук.

Журналісти навідалися до Тетяни, яка віддає в оренду паї. Вдома застали її сина.

«Вона не брала жодні гроші (у Валентина Кульмінчука, – ред.). Він моїм городом уже три роки користується. За той город нічого не сплачує», – каже Дмитро.
Читати ще: День поля: волинський фермер презентував 65 сортів картоплі, які виростив на селекційних ділянках

У конкурентів своя правда: земля наша – врожай теж наш.

«То мого малого паї. Він їх орендує і платить за них, а він (Валентин Кульмінчук, – ВН) узяв і засіяв. Власник йому вже три роки каже: не сій. А він усе одно бере і сіє… Це наша земля. Ми платимо оренду», – наголошує керівник «ЛИТОВЕЖ АГРО» Володимир Нерода.

Однак постає питання: чого ж землею не користуються одразу, а чекають доки фермер внесе добрива і врожай достигне? Чоловіки не змогли вирішити конфлікт і домовитися.

«Якщо Валентин засіяв, а він зробив документи, то Валентин мав би змолотити і тоді Володимир міг би користуватися. На мою думку, це не по-людськи», – вважає односелець Роман.

Читати ще: Рейдерське захоплення чи повернення боргів? Чому волинська фермерка не може розпочати посівну

Конфлікт триває, за словами самих фермерів, уже третій рік. Один оформлює договори, другий засіває землю, а потім борються за врожай.

Одного разу чоловіки майже домовилися. Валентин Кульмінчук мав сплатити певні кошти Володимиру Нероді, щоб забрати те, що посіяв. Але чи один підняв суму, чи другий не доплатив.

Під час збору врожаю на полі зіштовхнулися комбайн користувача землі та комбайн власника засіяного. Законний орендар Володимир Нерода стверджує, що його син, який був за кермом, вдарився головою й отримав струс мозку. А робітник власника врожаю Сашко заявляє, що його побили, коли він усе знімав на телефон.

Хто правий, а хто винний, мають вирішувати поліція та суд, якщо сторони конфлікту не домовляться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus