USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

«Не на фронт, а для уточнення даних»: як працівники ТЦК на Волині роздають повістки

21 Травня 2024 21:34
У народі їх називать військкоматом чи ТЦК. Офіційно ж вони – військовослужбовці територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Нині їхня основна робота – зробити так, аби кожен військовозобов’язаний чоловік і жінка стали на військовий облік. А не відправити всіх відразу на війну, як чимало людей думають.

Журналісти «12 Каналу» спостерігали за роботою військовослужбовців ТЦК.

Будній день. Десята ранку. На блокпості під Луцьком двоє поліцейських і військовий із папкою. Машини зупиняють вибірково: правоохоронці вибирають на «неволинській» реєстрації. А от військовослужбовцям ТЦК номерний знак машини ні до чого – вибирають не авто, а водія. Зупиняють тих, кому з вигляду не більше 60-ти років.

«Ми представляємось і просимо надати нам військово-обліковий документ. Перевіряємо, чи людина протягом воєнного стану з’являлася в центр комплектування, чи уточнила свої дані та чи підтвердила своє право на відстрочку. Також паралельно ми здійснюємо перевірку особи по своїй базі даних. Перевіряємо, чи особа не перебуває в розшуку. Тобто чи раніше вона не отримувала повісток і не ігнорувала вимогу з'явитися у ТЦК», – розповів начальник адміністративного відділення Луцького районного ТЦК та СП Григорій Трошин.

Читати ще: Визначили уповноважених і місця для вручення повісток

Якщо військово-облікового документу немає, то вручають повістку. Не на фронт, як багато хто думає, а в ТЦК – уточнити дані і пройти військово-лікарську комісію. За годину роботи на блокпості зупинили лише двох осіб. Перший виявився військовим, другий – 19-річним студентом.

Пошук військовозобов’язаних на блокпостах, каже Григорій Трошин, уже давно не дає бажаних результатів.

«Особи користуються об’їзними дорогами. Через блокпост в основному їдуть ті люди, які мають право на відстрочку, або ті, які вже з’являлися і оновлювали дані в ТЦК. У зв’язку із цим, з допомогою працівників поліції, ми здійснюємо відпрацювання на суміжних вулицях, якими люди користуються, аби уникнути зустрічі з нами», – зауважив Григорій Трошин.
Саме вулицями приватного сектору об’їжджають блокпост. Вгледівши й тут ТЦК, водії різко змінюють напрямок руху.

«На сьогоднішній день у нашій області вистачає груп, де люди вказують розміщення військовослужбовців, які видають повістки. Відкриваємо групу «Повістки Луцьк, Волинська область», де майже 32 тисячі підписників. Ми можемо побачити фотодокази того, де стоїть, наприклад, машина поліції. Якась особа написала «два зелених і один синій кружечок». Зеленою позначкою пояснюють, що це військовослужбовці, синьою – що це поліція», – зазначила пресофіцерка Волинського обласного ТЦК та СП Уляна Кравчук.

Такі групи, кажуть військові, заважають мобілізації в Україні. Правоохоронці виявляють і закривають їх, але на це треба чимало часу. Тому військові діють на випередження: зустрічають чоловіків там, де вони не очікують.
«Були випадки, що чоловіки втікали. Були навіть інциденти, коли кидали свою машину, розбігалися у різні сторони. Втікали й через болота», – акцентувала Уляна Кравчук.

Після обіду військовослужбовці ТЦК працювали в Колках. Головний тут – Ігор Квач, ветеран війни. Боронив Україну і у 2014-му, і в час повномасштабної війни.

«У 128-й гірсько-штурмовій бригаді служив. За результатами військово-лікарської комісії я був переведений сюди», – ділиться старший офіцер Луцького РТЦК, капітан Ігор Квач.

Читати ще: «Ніхто нікого нікуди не пакує», – військовий із волинського ТЦК, який роздає повістки

Те, що йому доводиться повістками змушувати чоловіків йти в ТЦК, Ігорю Квачу не подобається. Бо відверто не розуміє, як чоловіки мало того, що не хочуть захищати свою країну, так ще й бояться просто переступити поріг ТЦК.

«На третьому році війни вже повинні всі знати свій обов’язок», – наголосив військовий.

Одного чоловіка працівники ТЦК не розшукували й не зупиняли – підійшов сам. Він – священник тамтешньої церкви УПЦ МП. До війська, стверджує, його й так не візьмуть, бо має проблеми зі здоров’ям та багатодітний батько, який виховує дитину з інвалідністю.
Усе це, пояснив священнику Ігор Квач, мало би бути в його військово-обліковому документі. Протоієрей сказав, що такого не має, бо ніхто не приніс.

– Паспорта ж вам не приносили до хати. Ви свого часу як громадянин ходили до установи, де видається цей документ. І тут так само. Це не змінилося через війну.

– Ой, то робила моя мама.

А це – 29-річний переселенець із Костянтинівки. Військово-облікових документів ніколи не робив, бо мав судимість і сидів за гратами.

«Ще раз наголошую: постарайтеся потрапити до ТЦК. Якщо ви не потрапите, уже з 18 травня найменша сума штрафу за неявку буде 17,5 тисячі», – звернувся до переселенця Ігор Квач.
Ще одного чоловіка, який був викладачем училища, працівники ТЦК зупинили просто серед дороги. Із кишені він відразу дістав паспорт і військово-обліковий документ.

«Треба ж возити облікові документи. Чого я маю тікати. Рано чи пізно всі там будемо», – зазначив чоловік.

Щоправда, документ із помилкою, тому отримав повістку для оновлення даних.
Читати ще: «Один український солдат може робити те, що не до снаги десятьом росіянам», – офіцер із Луцька. Інтерв’ю

Іншого ж чоловіка військові застали у відпочинковому комплексі неподалік Колок. Він немісцевий, проїздом із Львівщини. Військово-облікових документів чоловік не мав, а до працівників ТЦК ставився зверхньо.

«На блокпостах ми постійно стикаємось із не доброзичливим ставленням. Особливо на трасі, де міжнародне сполучення. Там можуть бути люди різні», – відзначив Ігор Квач.
Якої б натури не була людина, але військово-обліковий документ мають мати всі військовозобов’язані. Якщо таких не матимуть – їм даватимуть повістки і виписуватимуть штрафи. Якщо після цього чоловіки не з’являтимуться в ТЦК – їх будуть оголошувати в розшук.

Працівники ТЦК зізнаються: робота в них не з тих, що приносить багато задоволення і позитивних емоцій. Але вибирати, кажуть, не доводиться, адже в країні війна. Небажання йти в армію вони розуміють. Але розводять руками: іншого способу порятунку нас усіх, крім як ставати до лав ЗСУ, не існує.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Ууу Показати IP 21 Травня 2024 22:13
Запоніть ці ініціали щоб знати до кого потім іти спрос робити
Анонім Показати IP 21 Травня 2024 23:06
А ті, хто довів країну до такого стану, до сих пір невинуваті.
Джоні сінс Показати IP 21 Травня 2024 23:27
Хахахах)))уточніть дані,а поооотім повістка,не зразу)
ABC Показати IP 22 Травня 2024 01:32
Знаємо ми, яке там "уточнення даних". За 10 хв проходиш ВЛК, а на наступний день вже в учебці. Після того, як ніч просидиш в них у гаражі. Бо відпускати тебе не можна, а то ще не прийдеш.
123 Показати IP 22 Травня 2024 06:33
А ще їх називають *людолови*.......
Правда Показати IP 22 Травня 2024 07:22
"Кашпіровські"якісь.Вік визначають на вигляд...
Вова Показати IP 22 Травня 2024 09:43
НКВД повернулось
Людмила Показати IP 22 Травня 2024 12:45
Чому працівники правоохоронних органів мають бронь? Вони повинні йти воювати. Вони вчились поводитись з зброєю, перебувають на утриманні держави, на пенсію в 45 років виходили. Чому цивільних відправляють на фронт, а поліція, СБУ сидять з бронню?
Лучанин до Людмила Показати IP 22 Травня 2024 13:50
Тому що поліцейські простих людей будуть відловлювати.
Станіслав Показати IP 22 Травня 2024 16:25
«НЕ НА ФРОНТ, А ДЛЯ УТОЧНЕННЯ ДАНИХ», "для уточнення даних на фронт", ці два речення одне і те саме означають, це вам люба баба з села скаже, яка закінчила 4 класи польської школи. Навіщо людолови заставляють уточнювати дані, якщо НЕ НА ФРОНТ? Як нібито уточнення даних обов'язково, а НА ФРОНТ по бажанню...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus