USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Навчалися за океаном: історія студенток Ольги та Анни з Луцького педколеджу

14 Липня 2024 14:22
Студенти Луцького педагогічного коледжу стали першими з Волині, хто поїхав здобувати професійні знання до Америки через коледж.

Як вони жили за десятки тисяч кілометрів від батьків та що нового дізналися в навчанні дітей – у сюжеті «12 Каналу».

Зараз вони в рідних стінах педагогічного коледжу, а ще два місяці тому були за десятки тисяч кілометрів звідси. Оля та Аня – перші студентки з Волині, які поїхали підвищувати кваліфікацію до США від свого коледжу.

Зараз дівчата радіють тому, що здобули ступінь молодшого бакалавра за спеціальністю «Початкова освіта», а в Штатах були як інтернаціональні студенти за програмою «Ініціатива місцевих коледжів», що фінансується департаментом США.

«Перший тиждень навчання я не настільки заглиблювалася в саме навчання, як намагалася вникнути, як працює система освіти, адже вона кардинально відрізняється від української», – говорить Анна.

Майже пів року студентки наполегливо працювали, щоб отримати на пошту такий бажаний лист із повідомленням про зарахування до американської програми. Перед цим було багато роботи: покращення англійської, написання есе та численні співбесіди.

«Особисто в мене з’явилося дуже багато друзів із різних країн. Моя сусідка була з Колумбії. Під кінець програми вона написала мені лист, вручила його, я прочитала і розплакалася», – пригадує Ольга.

Програма мала п’ять основних напрямків: волонтерство, стажування, навчання, культурний обмін і виконання громадського проєкту. Кожен напрямок передбачав певну кількість годин, які студенти мали відпрацювати. Наприклад, 75 годин волонтерства або 50 годин стажування.

«Щодо волонтерства, то кожного разу це було інше місце, наприклад, притулок для собак, зоопарк, прибирання пляжів», – каже Анна.

Оля розповідає, що її волонтерство було досить складним, адже вона навчала англійської емігрантів, які щойно приїхали до Америки й тільки почали вивчати мову.

«Це був досить цікавий досвід. Англійська – не моя рідна, а мені потрібно було пояснити людині, для якої ця мова теж нерідна, щось про англійську мову англійською. Але чим більше ми працювали, тим легше було знайти контакт із людиною», – говорить вона.
Читати ще: «Мрій, дій, досягай!» Випускники-бакалаври ЛНТУ отримали дипломи. Фоторепортаж

Аня згадує своє стажування з усмішкою, адже вона працювала помічником вихователя у дитячому садочку. Каже, що навчилася не лише працювати з дітьми, а й засвоїла важливі навички, як-от складання резюме та організація навчального розкладу учнів.

«Система освіти кардинально інша, що в школах, що в коледжах, що в університетах. Те, що найбільше мене шокувало, – це гнучкість графіку. Ти сам обираєш те, що хочеш вивчати, сам складаєш собі графік», – розповідає Анна.

Вона пригадує найкумеднішу дівчинку з садочка, яка запам’яталася їй найбільше: «В мене була дівчинка, яка розмовляла винятково іспанською. Всі діти розмовляють англійською, а одна дівчинка – лише іспанською. Ні слова не розуміла англійською. І в один момент, коли я була надзвичайно втомлена і вона вкотре стала говорити іспанською, я заговорила до неї українською».

Громадський проєкт дівчата розробляли індивідуально. Оля створила проєкт про арттерапію з груповими активностями, а ось Аня взялася за покращення дитячих майданчиків.

«Я заручилася допомогою місцевої влади, і разом ми переобладнали дитячий майданчик, зробили його повністю безпечним для дітей», – каже Анна.

Зараз дівчата планують продовжувати навчання та вдосконалюватися у своїй професії, адже обидві працюють репетиторами. Вони зазначають, що після повернення отримали багато пропозицій роботи.

«Я не знаю, як наважилася ухвалити це рішення рік тому, але жодного разу, хай як складно не було би без батьків у іншій країні, з абсолютно іншими людьми, я не пошкодувала про те, що приїхала, що я там повчилася», – наголошує Ольга.

«Це дозволило мені зрозуміти, що світ не такий великий, як здається, тому варто навчатися за кордоном, вивчати інші культури та розширювати свій кругозір», – додає Анна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Філолог Показати IP 14 Липня 2024 16:00
"Аня"- це російський аналог імені 'Гануся'. Ім'я 'Анна'- має український відповідник 'Ганна' так само як 'Николай' - Микола. Шановний автор мав би володіти українською мовою досконало, як на мене, а не просувати маркери 'русского мира'.
Анонім до Філолог Показати IP 14 Липня 2024 19:08
"Украдене щастя" - Анна. Читай Франка
Анонім до Філолог Показати IP 14 Липня 2024 19:11
А то вже як в свідоцтві про народження записали.
з Луцька до Філолог Показати IP 14 Липня 2024 19:59
Немає жодного сумніву, що ти - філолог з луцького учітєльського інституту.
Анна до філолога Показати IP 14 Липня 2024 19:12
Х**овий ти філолог. Ганна і Анна - це два фонетичні варіанти одного й того ж імені, обидва популярні в українській мові.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus