USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.60 10.75

Навчально-реабілітаційний центр на Волині запрошує учнів

Сьогодні 11:01
Крупівський навчально-реабілітаційний центр, що поблизу Луцька, вже 2 вересня відчинить двері для своїх учнів. Тут мають можливість навчатися діти зі складними порушеннями розвитку.

«Це можуть бути інтелектуальні порушення в поєднанні з хворобами слуху чи зору, опорно-рухового апарату. Це можуть бути діти з синдромом Дауна», – коментує заступниця директора Лілія Суходольська. Про це йдеться в сюжеті «12 Каналу».

Центр навчає дітей уже 17 років. Школа має можливість приймати учнів із першого до 11-го класу. Правда, цьогоріч старшої ланки не набралося.

Читати ще: Тут лікує навіть повітря: яке оздоровлення пропонують у санаторії «Лісова пісня»

«Сьогодні в нас навчаються близько 100 дітей. Вони мають можливість отримувати освітні послуги, якісне п’ятиразове харчування, за потреби ночувати в навчальному закладі. Кожній дитині забезпечується ліжко-місце», – говорить директорка центру Юлія Гринчук.

У спальних кімнатах – по чотири-п’ять ліжок. Діти залишаються в центрі за потреби, зазвичай не довше, ніж на два тижні.

«Якщо є потреба, наприклад, дитина живе далеко. Наш центр надає послуги не тільки для дітей громади, а й із всієї області. У нас також є діти з інших областей», – додає директорка центру Юлія Гринчук.

Після закінчення уроків діти обов’язково перебувають під наглядом. Тут працюють вечірні та нічні вихователі. Загалом життя школи ділиться на дві частини: до обіду – уроки, після – корекційно-розвиткові заняття.

«Ми вчимо їх прати, пришивати ґудзики, готувати їжу, доглядати за собою. Приїжджають дітки, які навіть не знають, як користуватися плиткою, ніколи не бачили мікрохвильовки, не знають, що таке піца», – говорить учителька соціально-побутового орієнтування Анжеліка Міщук.
Читати ще: Розписано до жовтня: як у Луцькій громаді працює центр реабілітації для дітей з інвалідністю

Подбали в центрі про те, щоб діти мали кімнату корекції розвитку. Тут учні мають змогу усамітнитися та відпочити, разом із вчителем попрацювати над розвитком дрібної моторики тощо.

У класах такого центру навчаються від п’яти до 12 учнів. Таким чином кожній дитині є змога приділити більше часу та уваги.

«Якщо діти мають різний рівень розвитку, різні діагнози, педагог має можливість дати дітям різні програми, різні навантаження», – наголошує директорка центру Юлія Гринчук.

У центрі є тифлопедагоги та база для навчання незрячих дітей. За перебування дитини в центрі батьки не платять. Діток готові записувати до школи навіть посеред навчального року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus