USD 40.55 40.87
  • USD 40.55 40.87
  • EUR 40.70 41.00
  • PLN 10.00 10.25

Науковці запевняють, що знайшли рослину, яка витримує екстремальний холод та може вижити на Марсі

3 Липня 2024 00:12
Науковці з Китаю стверджують, що виявили пустельний мох, здатний витримувати умови, подібні до марсіанських.

Про це повідомляє The Guardian.

Йдеться про мох Syntrichia caninervis, який росте в Антарктиді та пустелі Мохаве. За словами вчених, він може витримувати посуху, високий рівень радіації та екстремальний холод.

Команда пояснює, що її робота є першим дослідженням виживання цілих рослин у такому середовищі, а також фокусується на потенціалі вирощування рослин на поверхні планети, а не в теплицях.

«Унікальні дані, отримані в нашому дослідженні, закладають основу для колонізації космосу з використанням природно відібраних рослин, адаптованих до екстремальних стресових умов», – вказують науковці.

Читати ще: Вчені знайшли зв’язок між тривожністю і хворобою Паркінсона після 50 років

У статті в журналі The Innovation дослідники описують, як пустельний мох не тільки вижив, але й швидко відновився після майже повного зневоднення. Він також зміг регенерувати в нормальних умовах зростання після того, як провів до п’яти років при −80°C і до 30 днів при −196°C, а також після опромінення гамма-променями, причому доза близько 500 Гр навіть сприяла новому росту.

Також команда створила установку з тиском, температурою, газами та ультрафіолетовим випромінюванням, подібними до марсіанських. Вони виявили, що мох вижив у цьому середовищі і зміг регенерувати за нормальних умов росту – навіть після семи днів опромінення.

Спеціалісти також відзначили, що рослини, які були висушені перед таким впливом, почувалися краще.

«Дивлячись у майбутнє, ми очікуємо, що цей багатообіцяючий мох може бути доставлений на Марс або Місяць для подальшої перевірки можливості колонізації та росту рослин у космічному просторі», – додали науковці.

Тим часом докторка Агата Зупанська з Інституту SETI вважає, що мох може допомогти збагатити і трансформувати кам’янистий матеріал, знайдений на поверхні Марса, щоб уможливити ріст інших рослин.

Професор Стюарт МакДеніел з Університету Флориди вважає цю роботу цікавою, але вказує на певні обмеження. Приміром, дослідження не показують, що мох може розмножуватися і поширюватися в марсіанському середовищі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 3 Липня 2024 12:56
після висадки цього моху на Марсі через мільярд років природньої еволюціїї та генетичної мутації від випромінювання на планеті появляться амеба та інфузоція туфелька, можливо ще якісь хробаки або ще щось що шевелиться

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus