USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.60

На Волині – всеукраїнський форум юних науковців, присвячений Олені Пчілці

19 Червня 2024 21:32
Всеукраїнська науково-практична конференція школярів-дослідників, присвячена 175-річчю від дня народження видатної української письменниці та громадської діячки Олени Пчілки, розпочалася у Луцьку.

Форум проводиться за ініціативи Національного центру «Мала академія наук України» спільно з Волинською обласною Малою академією наук та ВНУ імені Лесі Українки. До участі у конференції на конкурсних засадах було відібрано 30 учасників з різних регіонів України, повідомили у Волинській облраді.

Відкриття конференції відбулось у самому серці Луцька – Музейний простір «Окольний замок» , що входить до історико- культурного заповідника «Старе місто».

Читати ще: «Літо з наукою»: ВНУ і Мала академія наук провели серію інтенсивів для юних науковців

Учасників, учнів з Волинської, Донецької, Львівської, Одеської, Полтавської ,Тернопільської областей, привітали почесні гості: перший заступник голови Волинська обласна рада Юрій Поліщук, заступник директора НЦ «МАНУ» Тетяна Пещеріна, заступник Управління освіти і науки Волинської ОДА Олександр Ткачук, проректор ВНУ імені Лесі Українки Юрій Громик. Вітальне слово онлайн прозвучало від президента Малої академії наук Станіслава Довгого.

Свої виступи та доповіді юні науковці презентуватимуть за кількома напрямами, які вони попередньо вивчали та досліджували. А саме: біографія Олени Пчілки в контексті епохи; наукова, творча та громадська діяльність Олени Пчілки; родина Драгоманових-Косачів в історії України; Олена Пчілка в колі сучасників; мовотворчість Олени Пчілки; вплив Олени Пчілки на становлення Лесі Українки.

До учасників та організаторів науково-практичної конференції звернувся перший заступник голови Волиньради Юрій Поліщук.

«Окупаційні режими, які в різні часу були на території України, найперше намагалися робити усе, аби ми забули та не вшановували своїх видатних діячів, а це неприпустимо для самодостатньої нації. Так, за радянських часів Олену Пчілку позиціонували виключно як маму Лесі Українки і фольклористку. А насправді багато істориків сьогодні сходяться на думці, що вона була першою українською жінкою-націоналісткою. Про неї дуже високої думки були такі основоположники українського націоналізму, як Микола Міхновський, Дмитро Донцов та інші. Публіцистика і критичні статті Олени Пчілки про тогочасну ситуацію в російській імперії, що увійшли до часопису, який вона видавала, є актуальними для відстоювання наших національних інтересів й дотепер. Я б навіть міг назвати її сталевою жінкою, адже в той час, коли бути українцем було просто небезпечно, вона мала мужність вголос висловити свою чесну думку і непохитну позицію. Я переконаний, що саме діяльність видатних українців сьогодні призвела до того, що ми маємо свою державу, якою дорожимо і гордимося, а також докладаємо максимум зусиль, щоб вона вистояла і перемогла у цій війні», – резюмував він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus