USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.55 10.70

На Волині створять театралізовану екскурсію про відомих волинянок

Сьогодні 06:41
На Волині стартував новий проєкт, присвячений 140-річчю жіночого руху під назвою «Пломенисті: вони творили історію». У рамках проєкту організатори створять театралізовану феміністичну екскурсію, героїнями якої стануть відомі волинянки. Така екскурсія стане унікальним культурним продуктом Волинського регіону.

Презентація проєкту, який реалізовує громадська організація «Розвиток Волині» за підтримки Українського Жіночого Фонду, відбулася 31 серпня у Музеї історії луцького братства.

Організатори вже розпочали роботу над створенням унікального культурного продукту: презентацією історій та вибором туристичних локацій, які увійдуть в екскурсію.

Читати ще: Волинь презентувала напрямки співпраці із Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» на 2025 рік

Першою героїнею стала відома волинська фундаторка та меценатка Галшка Гулевичівна. З історією цієї відомої жінки слухачів ознайомила історикиня Олена Бірюліна під час лекції-бесіди«Фундуш Галшки Гулевичівни», що відбулася у Музеї історії луцького братства.

Під час зустрічі історикиня презентувала особистість Галшки Гулевичівни як жінки та матері й водночас відомої волинської фундаторки, яка дбала про освіту та медицину. Адже її рішення свого часу мали значний вплив на розвиток не лише волинської, а й всеукраїнської освіти.
Довідка

Проєкт «Посилення уваги до ролі жінок в суспільстві через створення та популяризацію інтерактивної феміністичної екскурсії «Пломенисті: вони творили історію» присвячений 140 річниці українського жіночого руху і реалізовується громадською організацією “Розвиток Волині” за підтримки Українського Жіночого Фонду у межах конкурсу: «Будь її голосом».

Мета проєкту – привернути увагу до ролі жінок у суспільстві через історії відомих волинянок. Тож у рамках проєкту буде презентовано історії 10 знакових історичних постатей волинянок, які творили зміни у різні епохи. Ці історії ляжуть в основу ексклюзивної феміністичної екскурсії, яка вперше буде створена на Волині.

Якщо мешканці та мешканки міста знатимуть імена й історії відомих лучанок, які зробили вагомий внесок у розвиток феміністичного руху, боротьби за свої права та можливості, це сприятиме кращому розумінню того, що ставлення до місця жінки в суспільстві змінювалося поступово протягом останніх 140 років під впливом певних чинників, зумовлених діями конкретних жінок, а це зі свого боку дасть змогу побачити ці історичні постаті під іншим кутом і водночас надихатиме сучасних жінок продовжувати цю боротьбу за права та можливості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus