USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.30 10.55

Винна пекельна спека: на Волині різко зросла кількість гострих мозкових інсультів і гіпертензивних кризів

12 Липня 2024 19:59
Спекотна погода додала роботи медикам, тому у найгарічіші дні літа волинян закликають бути особливо обачними й уважними до свого здоровʼя.

Про небезпеку перегріву, симптоми та першу допомогу при теплових ударах розповів медичний директор КП «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Анатолій Каленюк під час брифінгу у Волинській ОДА.

«Спека впливає на здоров'я людей. Ми це можемо констатувати за кількістю виїздів, які здійснюють наші бригади. Виклики пов’язані із втратою свідомості, непритомністю, тепловими ударами. Суттєво збільшилась кількість гострих мозкових інсультів та кількість гіпертензивних кризів», – повідомив фахівець.

Читати ще: Ще спекотніше: яку погоду прогнозують на Волині

Станом на 12 липня волинська екстренка уже мала 85 виїздів для надання допомоги при непритомності. Серед них – 15 виїздів на вулиці, 27 – у громадські місця і 5 – на робочі місця.

«Найперші у групі ризику – діти. З 85 випадків непритомності – 15 у дітей, – зауважив Анатолій Каленюк. – Також люди похилого віку і ті, хто має хронічні захворювання. Насамперед це гіпертонічна хвороба та цукровий діабет».

Читати ще: Не «просто літо»: вчені попереджають про смертоносні хвилі спеки у 2024 році

Як вберегтись від перегріву?

За можливості перебувати в прохолодному місці, частіше приймати прохолодний душ та вживати прохолодні напої. Мати легкий одяг та головний убір. Зменшити фізичні навантаження.

Виключити напої, які містять алкоголь та велику кількість кофеїну. Також не рекомендовано пити солодкі напої, які провокують більшу втрату рідини з організму.

Читати ще: Небезпечна для здоров'я спека посилюється в Європі, – вчені

Як діяти, якщо ви побачили, що хтось знепритомнів?

«Найперше ви маєте подбати про власну безпеку, аби мати змогу допомогти, – наголосив фахівець. – З’ясуйте, чи людина притомна та викликайте екстрену медичну допомогу».

До приїзду медиків перенесіть людину у тінь, розстебніть одяг, що стискає. Застосовуйте обдування, обкладання холодними вологими серветками, за можливості – занурення у воду 18-26 градусів. Зважайте, що для перегріву характерні такі симптоми: потьмарена свідомість, дратівливість, нудота, блювання. А також підвищення температури тіла до 40-41 градусів, знизити яку необхідно хоча б до 39.

Читати ще: Сімейний лікар із Луцька: як врятуватися від спеки в місті

«Зважаючи на рекордно високу спеку на Волині та прогнозоване зростання температури повітря на вихідних. Варто пам’ятати про небезпеку від перегріву навіть у тіні», – попередив Анатолій Каленюк.

Тим часом волинські рятувальники закликають волинян дотримуватися правил пожежної безпеки, адже до 15 липня в Україні буде зберігатися найвищий клас пожежної небезпеки. Мінімальна кількість опадів, або їх відсутність, а також висока температура повітря збільшує ризик виникнення пожеж у лісових масивах і на торфовищах. А ліквідувати їх в таких умовах надзвичайно складно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus