USD 41.05 41.35
  • USD 41.05 41.35
  • EUR 41.00 41.45
  • PLN 10.35 10.53

На Волині більшає хворих на COVID-19. Новий штам поширюється швидше й уникає імунної відповіді

Сьогодні 06:20
В Україні значно зросла захворюваність на COVID-19. Лише на Волині за останній тиждень зафіксовано 240 випадків цієї хвороби, з них – 41 дитина. Госпіталізовано понад 60 осіб.

Про це повідомила заступниця генерального директора Волинського обласного ЦКПХ Ірина Єнжиєвська, інформує Волинська ОВА.

За її словами, справжня кількість хворих може бути значно більшою. Адже чимало волинян займається самолікуванням вдома, або переносить хворобу у легкій формі, а тому до лікаря не звертається.

Збільшення захворюваності на COVID-19 епідеміологи пов’язують з появою нового штаму – FLiRT. За перебігом він близький до варіанту коронавірусу Омікрон. Однак серед особливостей нового штаму те, що він швидше поширюється, а також ухиляється від імунної відповіді, тобто може призвести до повторного захворювання на ковід.

«Відомо, що п’ять випадків цього вірусу виявлено у хворих з України. Наразі ми щомісячно надсилаємо зразки біологічного матеріалу в референс-лабораторії Центру громадського здоров’я. Нового субваріанту FLiRT поки що серед мешканців Волинської області не виявлено», – зазначила Ірина Єнжиєвська.

Заступниця начальника управління охорони здоровʼя облдержадміністрації Людмила Рожко наголосила, що усі медичні заклади Волині готові до роботи в умовах зростання захворюваності на COVID-19.

«Пацієнти лікуються стаціонарно в інфекційних відділеннях практично в кожному закладі спроможної мережі. Базовим закладом, звичайно, залишається Волинська обласна інфекційна лікарня. Це наш кластерний заклад, де є всі умови, згідно з рекомендаціями лікування, – розповіла Людмила Рожко. – На сьогодні по області в стаціонарі перебуває 75 дорослих та 35 дітей. Насамперед госпіталізують людей, які вже мають якісь ускладнення. Найчастіше – це пневмонія».

Читати ще: Кількість волинян, хворих на COVID-19, росте щодня: що говорять лікарі і чи є вакцина

Медики наголошують на важливості та необхідності вакцинації від ковіду. Наразі в Україні використовується омікронспецифічна м-рнк вакцина виробництва Pfizer.

Інформацію про найближчі пункти вакцинації, їхні адреси та графік роботи можна знайти за посиланням або зателефонувавши до контакт-центру за номером 0 800 60 20 19.

Читати ще: На Волині кількість хворих на COVID-19 зросла утричі. Чи виявили новий штам FLiRT

До слова, на Волині налічується 95 пунктів вакцинації. Окрім того, щеплення можна зробити під час виїзних акцій «Територія здоров’я» у спеціально обладнаному вакцинальному автобусі. Вакцина є безоплатною для громадян.

Також Міністерство охорони здоровʼя оновило рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19: для більшості людей достатньо зробити одне щеплення. Ревакцинацію через 6-12 місяців рекомендовано робити лише людям із груп ризику:

дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання;

вагітним;

людям, старшим за 60 років;

дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції;

представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові та ін.).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus