USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.69

«Моя дочка краща за тих синів, які ховаються». Волинянка з донькою – про 15 місяців на передовій

7 Липня 2024 22:39
На війну пішли і мама, і донька. Наталя Попозогло і її донька Вероніка з перших днів великої війни змінили сукні на військову форму та пішли в соту бригаду. Мама пишається, що її донька може втерти носа багатьом хлопцям.

Захисниці розповіли, як їм ведеться на передовій, що вони думають про нинішню мобілізацію – в сюжеті «12 Каналу».

«Я не знаю, як це рішення в мене народилося. Я просто встала і пішла. Після того як почула вибухи, я зібралася і на дев’яту вже була у військкоматі, бо я розуміла, що гуртом і батька добре бити», – говорить Наталя Попозогло.

Ще чотири роки тому жінка створювала дизайнерські речі, була модельєркою. У лютому 2022-го у військкоматі їй запропонували готувати для військових їжу.

«Я була дуже задоволена, що мене хоч взяли туди, що я можу хоч чимось допомагати армії», – каже Наталя Попозогло.

«Пам’ятаю, як ти кричала в той день: краще я буду зі зброєю в руках, ніж буду чекати їх удома й боятися», – додає Вероніка.

Донька пішла у військкомат через 10 днів після мами – теж у 100-у бригаду на кухню.

«Перші дні довелося бити по всім волонтерам, купувати за свої гроші. Тато нам особисто дві каструлі купив. Справді не було навіть у чому готувати», – каже Вероніка.

Читати ще: «Варити смачні борщі я навчилася ще в юності, а влучно стріляти – за останні півтора місяця»: лучанка-модельєр разом із донькою служить у теробороні

Коли 100-у бригаду перевели на схід, разом із усіма поїхали й дівчата. Їхній досвід – 15 місяців на передовій.

«Коли ми приїхали туди, в нас не було електроенергії. Ми були на генераторах, і вони не витягували електроплити. У нас були варіанти: або готувати на вогнищах, або на польових кухнях, або придумувати альтернативу», – пригадує Наталя Попозогло.

На вогнищі готувати було небезпечно через дим, тож знайшли газові плити і за свої гроші купували балони. Найбільш задоволені – коли хлопці дякують за смачний обід.

«Робота кухаря дуже важка. Це величезні каструлі по 40 літрів, які потрібно підіймати. Що вдома нарізати пів кілограма м’яса, а що порізати 40 кілограмів м’яса? Це велика різниця», – наголошує Наталя Попозогло.

У 100-й бригаді обидві захисниці і служать, і вчаться. 25-річна Вероніка, вже будучи на передовій, вступила у виш на менеджмент. Планує працювати за кордоном. А її мама опановує фах психолога.

«Коли ти працюєш на кухні, то знаєш усіх. Всі приходять до тебе їсти. Я зрозуміла, що робота психолога дуже важлива. У нас дуже не вистачає психологів, просто катастрофічно. Хлопці з передової потребують психологічної допомоги. Якщо я вже присвятила себе армії, то це треба робити до кінця. Зараз і після війни, після перемоги», – впевнена Наталя Попозогло.

Читати ще: Модельєрка стала військовим психологом: у Луцьку навчали допомоги бійцям

Попри роботу на передовій, дівчата і на пробіжки виходять, і англійську вчать. Захисниці кажуть: не один їхній побратим, служачи у війську, одночасно здобуває освіту.

«Хто знаходить на передовій час поспати, той знайде час і повчитися», – зазначає Вероніка.
Що дівчата думають про теперішню мобілізацію?

«Однозначно, це не так страшно. Можна вибрати багато векторів. Проте вибирати можна, коли ти йдеш сам. Коли тебе забрали, вибору в тебе немає. Тому це має мотивувати робити перший крок. Чий обов’язок захищати це все? Дуже багато чоловіків скептично ставляться до жінок в армії. Ну то йдіть самі. Чому ви не йдете? Чому ви тікаєте? Чому ви розказуєте про ваші права? Ідіть і замініть жінок в армії, будьте чоловіками», – відповідають Вероніка та Наталя.

Читати ще: Лучанку та її доньку, які разом взялися за зброю, показали на німецькому телебаченні

Наталя дуже вболіває за те, щоб боронити Україну було кому, щоб її побратими мали можливість перепочити.

«Я не народила синів. Але моя дочка краща за тих синів, які ховаються, які тікають, які придумують, як не піти у військо. Я цим горда. Я дуже горда своєю дитиною, що вона може втерти носа багатьом хлопцям», – наголошує Наталя Попозогло.

І мама, і донька з захопленням розповідають про побратимство у «сталевій сотці», вдячні командиру і закликають військовозобов’язаних приєднуватися до їхньої бригади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 8 Липня 2024 00:09
ви не кашеварів чи літьох з ксп питайте про війну, а піхотних сержантів, які розкажуть вам окопну правду
Віктор Показати IP 8 Липня 2024 05:23
Але накручено все. Репортаж фуфло, не вийде загнати всеодно...хочуть зробити культ військового, силою запхати на війну, аби потім ті всі проти вас не розвернулись.
Олег до Віктор Показати IP 31 Липня 2024 17:37
Ніхто тебе ублюдка не заганяє. Очко грає то сховайся і сиди.
Анонім Показати IP 8 Липня 2024 08:54
Вероніка планує працювати за кордоном...
Анонім Показати IP 8 Липня 2024 17:13
Зганьбилися бабоньки цим інтерв'ю. Поговорять та роз'їдуться. А як нам сприймати їхню маячню? На свій розсуд.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus