USD 40.65 40.97
  • USD 40.65 40.97
  • EUR 40.85 41.30
  • PLN 10.00 10.25

Модельєрка стала військовим психологом: у Луцьку навчали допомоги бійцям

1 Липня 2024 19:18
Днями у Волинському інституті післядипломної освіти відбулися навчання із військової психології. Їх відвідали українські захисники та захисниці. Одна із таких – Наталія Попозогло. До повномасштабного вторгнення вона була модельєркою, але війна повністю змінила її життя.

Про це йдеться в сюжеті «12 каналу».

«Всюди летіли бомби, а в мене було в голові, що якщо вже маю загинути, то хочу забрати кілька ворогів із собою», – пригадала жінка.

Змінилося життя не тільки в Наталі. Її донька Вероніка теж пішла у військо.

«На четвертий день вторгнення вона прийшла до нас у частину волонтерити, а потім попросилася служити. Сказала, що нікуди не поїде, а буде зі мною», – зазначила Наталія Попозогло.

Читати ще: «Варити смачні борщі я навчилася ще в юності, а влучно стріляти – за останні півтора місяця»: лучанка-модельєр разом із донькою служить у теробороні

Два з половиною роки вони були на передовій – пліч-о-пліч у 100-й бригаді. Тепер жінка вивчала психологію в Луцьку. Зрозуміла, що побратимам потрібна й така поміч.

«Розмовляла з ними на тому рівні, що сама розуміла, і бачила, як їм стає легше. Але думки стати психологом спершу не було, – розповіла військовослужбовиця. – Потім дуже відпрошувалася в начальства на це навчання, адже в нас мало психологів, не вистачає їх. Тому треба поповнювати лави».

Курси задля бійців на передовій організував Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти разом із Волинським національним університетом імені Лесі Українки. Залучили кращих спеціалістів із луцьких вишів, фахівці з Києва, з Академії сухопутних військ.

«Робота була очно й онлайн. Сподіваюсь, набуті за ці дні знання знадобляться військовим психологам у їхній професійній діяльності», – зазначив директор Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Петро Олешко.

«Психолог повинен дбати про своє ментальне і фізичне здоров’я, бо від його дієздатності залежить якість надання послуг тим, хто цього потребує» – додав доцент кафедри практичної психології та психодіагностики ВНУ Антоній Мельник.

Читати ще: «Не жаліти, а співпереживати». Волинська психологиня розповіла, як спілкуватися з військовими

Взаємодія бійців, їхній стан під час екстремальних ситуацій і бойових дій, психологічні травми – усе це аналізували.
Кадровий військовослужбовець Павло Харчук також на курсах. Він воює з першого дня повномасштабного вторгнення. Бути психологом не думав, хоча має педагогічну освіту. На війні переконався, що військових психологів катастрофічно не вистачає.

«Чому люди бувають агресивними, чому звинувачують інших, чому відчувається зрада на передовій – це все є реакцією на стрес. Ми такі речі помічали, а на курсах переконалися, що вони ще й досліджені», – зауважив військовий.

Прийшов за новими знаннями професійний психолог Володимир Палагнюк, у якого за плечима 10 років досвіду. Трудився психологом в установах виконання покарань, а для бійців став працювати з грудня 2022-го.

«Ні для кого не секрет, що 90 % боєздатності бійця – це його психологічна готовність. Якщо він готовий, то буде воювати, якщо ні, то стане тягарем для армії», – переконаний Володимир Палагнюк.

З його слів, психологи перебувають трохи далі від лінії фронту. Коли треба допомога бійцю, то намагаються дістатися до нього. Крім того, воїнам важлива підтримка з дому.

Читати ще: Поклади руку на серце, або Чому цивільні опускають очі, коли бачать військових

«Не завжди сім’ї розуміють настільки військовим важко. Сім’ям також треба підготуватися до того, що це будуть інші люди. Зовні вони залишаться тими самими, але всередині ні» – додав Володимир Палагнюк.

У ВІППО і ВНУ оцінюють, що вдалося провести навчання, що допоможе бійцям. За сертифікатами, врученими по завершенню, стоять знання від професіоналів із психології Олени Будник, Ольги Кухарук і Анжели Миколайчук. У ВІППО готові продовжувати курси.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus