USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.40 10.55

Мобілізуватися без ТЦК: у Луцьку запрацював Центр рекрутингу української армії

Сьогодні 16:42
У приміщенні луцького ЦНАПу відкрили Центр рекрутингу української армії. Тут громадяни, які хочуть розпочати військову службу, зможуть отримати інформацію щодо вакансій у пріоритетному військовому підрозділі та сконтактувати з ним для подальшого проходження співбесіди на бажану посаду.

Центр рекрутингу української армії в луцькому ЦНАПі відкрили 17 жовтня. Це перший такий центр на території Волинської області та вже 43-й у всеукраїнській мережі.

«Відтепер кожен мешканець міста та громади зможе дізнатися про наявні вакансії в різних військових частинах і отримати допомогу на шляху до військової служби. Це архіважливо на сьогодні: державі дуже потрібні воїни, захисники», – зазначив уповноважений представник Міністерства оборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець.
Такі Центри рекрутингу української армії покликані допомогти громадянам визначитися і подолати страхи. Тут кандидатам та їхнім рідним надають усю необхідну інформацію, яка їх цікавить. Працівники центру мають доступ до бази вакансій і контактів усіх військових частин країни.

«До центру можна зателефонувати або прийти. Прийти можна один раз, а можна хоч і десять разів. Це нікого ні до чого не зобов’язує. Тут надають інформацію та допомогу. Ми закликаємо: прийдіть, зателефонуйте, запитайте за себе чи за родича. У нас є випадки, коли мами приходять питати за синів, а дружини – за чоловіків. Це нормально. Спеціально для цього і створюють мережу в країні, де таку інформацію можна отримати», – сказав уповноважений представник Міністерства оборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець.

На сьогодні людина, яка хоче добровільно мобілізуватися у пріоритетні військові частини з допомогою центру, в процесі оформлення навіть не заходить у ТЦК, наголосив Олексій Бежевець.

«Тобто так побудовано алгоритм, що ти потрапляєш в армію, отримуєш направлення на медичний огляд, усі документи, взагалі не взаємодіючи з ТЦК. Нині така можливість є», – додав він.
Читати ще: План мобілізації на Волині – один із найнижчих у державі, – ТЦК та СП

За неповні пів року понад 21 тисяча людей уже звернулися до Центрів рекрутингу української армії, з яких близько 15-18% – це жінки. У деяких регіонах, зокрема в Сумах і Чернігові, серед кандидатів – навіть 30-35% жінок.

«Не можна сказати, що всі кандидати хочуть служити в штабі чи забезпеченні. Це не так. Зрозуміло, що найбільша потреба в армії – у бойовій частині. Відповідно, це водії, механіки, навідники, стрільці та інші, – розповів Олексій Бежевець. – Якщо кандидат приходить на контракт, він контактує з військовою частиною, бере рекомендаційний лист, так зване відношення, і оформляється на контракт. Аби оформитися на контракт, все ще потрібно йти в ТЦК. Також людина може йти за мобілізацією. Вона так само з нашою допомогою або самостійно контактує з військовою частиною, уточнює, чи вакансія актуальна, проходить бесіду з військовою частиною. Потім людина пише заяву. Їй видають направлення на ВЛК. Після проходження медичного огляду кандидат їде у військову частину і або на базі, або в навчальному центрі проходить базову військову підготовку. Мінімум місяць, а якщо йдеться про спеціальну фахову підготовку, то ще місяць-два вчиться і повертається у військову частину. Тобто в процесі людина не губиться».
Луцька міська рада завжди підтримує ініціативи центральних органів влади, особливо в цей надзвичайно складний для країни період, відзначила заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк.

«Ми розуміємо, що проведення мобілізації має бути правильним. І створення Центру рекрутингу на базі ЦНАПу – один з тих кроків для того, щоб люди розуміли, що органи влади відкриті до їхніх бажань і виборів. Інформація, яку надаватимуть у цьому центрі, безумовно, буде корисною для наших майбутніх військовослужбовців. Ми вдячні нашим воїнам, які сьогодні на передовій відстоюють інтереси нашої держави, захищають наш спокій. Ми зі свого боку надалі підтримуватимемо армію. Наша громада активно долучається до надання матеріальної підтримки військовим», – прокоментувала Ірина Чебелюк.
Як додала, ЦНАП у Луцьку для облаштування Центру рекрутингу української армії обрали невипадково, адже це та установа, яка чи не найбільш затребувана і популярна серед мешканців громади.

У Центрі рекрутингу української армії можна дізнатися про вакансії не тільки частин Збройних сил України, а й Державної прикордонної служби, Національної гвардії та інших військових підрозділів.

Працівниця 1-ї окремої бригади спеціального призначення ТрО Марія звернула увагу: напрочуд добре, що такі Центри рекрутингу відкривають.
«Служити мають усі, й рано чи пізно будуть усі. І вважаю, що в людини має бути опція вибору, де саме служити. Тому закликаю людей не чекати, поки вас лагідно запросять у ТЦК на ВЛК. Дивіться, шукайте, спілкуйтеся, обирайте підрозділ і до нас – захищати країну», – сказала вона.

«Моє попереднє місце служби – Львівський прикордонний загін, де безпосередньо мав досвід взаємодії з Центром рекрутингу української армії. У центрах нам допомагали. За результатами літа лави прикордонників поповнили близько 200 людей. І на Волині через Центр рекрутингу української армії ми очікуємо на кандидатів, які бажають приєднатися до лав прикордонників. Прикордонна служба разом з іншими підрозділами Сил оборони виконує завдання на східних рубежах нашої країни», – зауважив представник 6-го Волинського прикордонного загону Державної прикордонної служби Олег.
За його словами, серед основних вакансій прикордонної служби – інспектор прикордонної служби та інспектор прикордонного контролю. Також потрібні зв’язківці, водії, оператори безпілотників та інші.

Центр рекрутингу української армії в Луцьку працюватиме у робочі години ЦНАПу. Контакти – за посиланням.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus