USD 40.75 41.05
  • USD 40.75 41.05
  • EUR 40.80 41.10
  • PLN 10.00 10.30

Місто має мати візію: що говорили про Луцьк на Урбан форумі у Львові

3 Липня 2024 12:49
Всесвітньовідомі архітектори та урбаністи, представники українських громад та органів самоврядування, бізнесмени та громадські активісти зібралися 27-29 червня на II Lviv Urban Forum.

Головною тематикою обговорень були принципи відновлення та сталий розвиток українських міст і селищ. Окремою частиною заходу стала презентація першого комплексного урбаністичного дослідження Луцька – Urban Vision Lutsk.

Розповіла про проєкт архітекторка та керівниця офісу міського розвитку Urban Reform – Олександра Нарижна. Впродовж ХХ століття Луцьк виріс більше, ніж вдвічі та налічує зараз майже 216 тисяч мешканців. В результаті цього постали питання: як працювати з промисловістю, міським середовищем, як розробляти концепції розвитку тощо.

Відповіді на ці запитання взялася шукати команда проєкту Urban Vision Lutsk, який ініціювала платформа «Алгоритм дій» з Луцька.

До урбаністичного дослідження Луцька долучилася команда Urban Reform з Харкова, місцева організація «місто.ребут» та бельгійсько-американська компанія ORG. Ініціативу підтримала Луцька міська рада.

Проєкт триває понад півтора року.

«За цей час ми зробили багато напрацювань. Перш за все – це комплексне урбаністичне дослідження Луцька. Ми створили цифрову базу даних про місто та проаналізували його потенціал, запити лучан», – поділилась Олександра Нарижна.
Зараз команда Urban Vision Lutsk перейшла на новий етап і залучила компанію ORG, яка допомагає працювати над розробкою інноваційного кластера для Луцька та дизайном концепції міської інтеграції.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована»: історія вулиці імені сучасного Героя Сергія Климчука

Дві фокус-теми, над якими зараз працюють фахівці:

Зелені публічні простори. Луцьк – місто, де люди люблять прогулянки, проводити час ззовні, де є велика історична зона. Тому є потреба у створенні нових зелених зон та відповідної інфраструктури у місцях відпочинку.

Екосистема інновацій. Місто потребує залучення інвестицій та зростання людського капіталу. Тому важливо вивчати, які саме напрямки та інноваційні можливості допоможуть перезапустити місто та дадуть йому можливість зростати, а людям – не виїжджати із міста та знаходити можливості для розвитку.
Говорили про Луцьк й на публічній панелі «Розвиток громад: пошук балансу в умовах війни», яку модерував архітектор, урбаніст і публічний діяч Юліан Чаплінський.

Учасниками дискусії стали: архітекторка та авторка ландшафтних проєктів Ольга Клейтман, керівниця Програми місцевого економічного самоврядування, засновниця Міжнародного саміту мерів, авторка книги «У міста є Я!» Ірина Озимок, соціологиня, кураторка проєктів з відновлення Марія Грищенко та засновник студії Leoduk Design у Львові, учасник луцької ГО «місто.ребут» Левко Давидюк.
Спікери обговорювали різні громади, виклики з якими вони зараз стикаються та питання відновлення міст та сіл України. Зокрема говорили про Сумську, Харківську та Луцьку громади.

Левко Давидюк, на прикладі Urban Vision Lutsk, наголосив на важливості партисипації у наш час.

«Ми проводимо серії заходів, до яких може долучитися кожен охочий, хто відчуває свою відповідальність і хоче бути частиною проєкту або команди, та запропонувати свої ідеї. Відбуваються й закриті заходи, куди ми запрошуємо архітекторів, міську адміністрацію, девелоперів», – розповів архітектор.

З іншого боку є релоковані підприємства, які теж хочуть збагачувати людський і бізнесовий ресурс Луцької громади.

«Ми маємо показати перспективи розвитку нашого міста людям, які до нас приїхали. Будь-яке місто повинне мати свою місію, візію, стратегію. Це основоположні речі, які ми маємо розуміти для себе і зможемо показати потенційно релокованим людям – які переваги можуть бути в цьому чи іншому регіоні».

Також Левко відмітив, що незалежно від регіону, у всіх українських громадах присутні виклики, пов’язані з ситуацією в країні. До них потрібно адаптовуватись.

«Якщо у всьому світі розв’язують питання адаптації до змін клімату, то в нас – це адаптація в сфері інклюзивності міст. З цим у нас прогалина, а потреба – надзвичайно велика. Люди повинні відчувати себе гідними, потрібними своєму місту. Якісне комфортне міське середовище – це перше, що може дати психологічну стабільність та комфорт», – наголосив архітектор.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Ще не зовсім свідоми Показати IP 3 Липня 2024 13:39
Чи не той Урбан, що з Сіярто?
Патрiот Показати IP 3 Липня 2024 14:28
Украiнцi,"вiзiя" це що???.
Лучанин Показати IP 3 Липня 2024 20:06
Паті для дітей середнього шкільного віку !
Нема на то ради ! Показати IP 3 Липня 2024 21:56
І чого то у Львові обговорювати луцькі проблєми з всесвітньо відомими архітекторами ? Приїдьте до Луцька, поспілкуйтеся з місцевою громадою, зробіть зустріч з луцькими архітекторами, із студентами архітектурного факультету, з депутатами, з владою !
Архітектор з Луцька Показати IP 3 Липня 2024 23:32
Про Україну без України у світі не говорять, а "всесвітньо відомі" у Львові без лучан дозволяють собі про Луцьк говорити!
Дідо Показати IP 4 Липня 2024 18:00
Спочатку генплан Луцька зробіть. І покажіть його громаді. Чи це військова таємниця?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus