USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Луцький ЦНАП працюватиме в суботу-неділю, щоб усі військовозобов’язані встигли оновити дані

12 Липня 2024 15:22
За кілька днів добігає термін, протягом якого необхідно було оновити дані всім військовозобов’язаним. До 16 липня це можна зробити в мобільному додатку «Резерв+» або ж персонально з’явившись до ТЦК чи ЦНАПу. Здебільшого люди обирають ЦНАП. Хтось не довіряє електронним додаткам, а подорож до ТЦК оминає через побоювання одразу отримати повістку.

Юлія та Артем прийшли разом з сином. Обрали ЦНАП для оновлення даних, тому що мають невдалий досвід візиту до ТЦК, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Ми там були. Дуже багато там людей оновлюють дані. У ЦНАПі ця робота налагоджена швидше. І не потрібно займати чергу о п’ятій ранку, щоб бути сотим, бо люди ночують під ТЦК», – говорить Артем.

Він чотири роки служив у ЗСУ. Боронив Україну, маючи ІІ групу інвалідності, а 7 червня цьогоріч був звільнений за станом здоров’я. Його рідне місто Маріуполь окупували. Одразу як він приїхав до Луцька, пішов до місцевого ТЦК.

«Мої дані оновлювали два тижні, тобто я став на облік, оновився і два тижня мені вклеювали папірець, що я маю право на пільгу», – каже Артем.

«Якщо правильно організувати процес, то все відбуватиметься швидко. А якщо робити все для того, щоб люди мучилися в чергах, то так і буде, як у ТЦК: на восьму годину – 600 людей. Як стількох можна прийняти за один день? Ніяк», – наголошує Юлія.

Бувають випадки, коли люди бігають по колу – від ЦНАПу до ТКЦ і навпаки.

«ТЦК не встигає опрацювати базу, не всі дані є. Я пройшов ще місяць тому, але не всі дані внесені, тому що ТЦК не внесло. Наприклад, комісія пройдена ще в квітні», – розповідає один із чоловіків у черзі.

Щоб встигнути оформити всіх, Центр надання адміністративних послуг у Луцьку працює для військовозобов’язаних навіть у суботу та неділю.

«Ми далі будемо працювати в суботу та неділю з 8:00 до 15:00. Напевно, люди чекали до останнього дня, чекали з надією, що щось зміниться», – коментує директорка департаменту «Центр надання адміністративних послуг у Луцьку» Лариса Карп’як.

Вона зауважує, що людей із кожним днем дедалі більше, однак обслуговують усіх.

Як розповідають чоловіки, оновлення даних у ЦНАПі відбувається доволі швидко.

Відзначимо, що електронна база ЦНАПу поєднана з додатком «Резерв+», тож військовозобов’язані даремно нею нехтують.

«Дані можна оновити в ЦНАПі, в додатку «Резерв+». Ми працюємо в тій самій системі, що й «Резерв+». Тобто люди можуть самостійно завантажити додаток для оновлення даних. Ми вносимо тільки паспортні дані людини, зокрема прізвище, ім’я та по батькові, ідентифікаційний код, номер телефону, а далі система формує витяг. В одних є присвоєні QR-коди, в інших немає. Формується просто витяг, що людина оновила дані, і є рекомендація звернутися в ТЦК», – пояснює Лариса Карп’як.
Читати ще: Черги збільшуються: в луцькому ЦНАПі щодня оновлюють дані пів тисячі чоловіків

До ТЦК та ЦНАПу краще звертатися, коли в «Резерві+» є невідповідності. Однак ЦНАП має не всі повноваження, тож буває, що люди даремно відстоюють чергу.

«Ми не можемо внести жодну іншу змінну інформацію, наприклад, бронь чи відстрочку. Якщо в «Резерві+» в людини є відстрочка до такого-то числа, це зазначається. Людина може звернутися в будь-який ЦНАП по всій Україні. До нас звертаються і з Камінь-Каширського, і з Любешева, і з інших міст. Також оновлюють свої дані жінки. Звертаються медичні сестри, фармацевтки», – говорить Лариса Карп’як.

Як кажуть відвідувачі, вся процедура займає 14-15 хвилин: близько п’яти хвилин – робота зі спеціалістом, до 10 хвилин – оновлення бази й видача документа на руки. Поки чекають на довідку, оператор уже обслуговує іншу людину.

Менш ніж через тиждень усі, хто не оновив свої дані, будуть вважатися порушниками. Влада поки що не збирається продовжувати строк для добровільного оновлення.

Нині ЦНАП працює на максимум. Усі інші послуги надаються в звичайному режимі. За нормою спеціаліст має приймати 25 відвідувачів, а фактично ця кількість перевищена в чотири рази. А ще працюють по віддалених місцях.

Нагадаємо, за неоновлення даних – штраф від 17 тисяч до 25,5 тисячі гривень для громадян і від 34 тисяч до 59,5 тисячі гривень для посадових і юридичних осіб.

Як інформує Луцька міська рада, для сприяння військовозобов’язаним у наданні послуги з актуалізації персональних даних ЦНАП Луцька працюватиме у найближчу суботу і неділю, 13-14 липня, із 8:00 до 15:00.

Адміністратори надаватимуть лише послугу з оновлення даних.

При собі потрібно мати паспорт громадянина України; реєстраційний номер облікової картки платника податків; актуальний номер телефону; адресу електронної пошти (за наявності).

Після внесення інформації адміністратором, ви отримаєте витяг з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів про результат актуалізації даних.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
дідо Показати IP 12 Липня 2024 17:27
так само можна створити реєстр виборця і провести президентські вибори.
ОДІН Показати IP 12 Липня 2024 21:15
ЯК ЗАЙНЯТИ ЧЕРГУ ONLINE?
БУЛЬДОЗЕР ЦИНІЗМУ Показати IP 12 Липня 2024 21:16
Черга ЯК в МАВЗОЛЕЙ....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus